Gargarita – Insecte

Gargarita este una dintre cele mai familiare si mai iubite insecte. Traieste peste tot in lume, in afara de locurile in care este prea frig; ii plac livezile, campurile si gradinile.

In multe locuri in care nu traia de obicei, cum ar fi Statele Unite ale Americii, a fost adusa tocmai din Japonia.

Gargarita se hraneste cu mici insecte de gradina, oua de insecte, polen si nectar, fiind astfel foarte utila in gradini, pentru ca impiedica raspandirea unor insecte daunatoare plantelor, hranindu-se cu ouale acestora, si pentru ca, hranindu-se cu nectar si polen, ajuta la polenizarea plantelor.

Gargarita face parte din familia carabusilor, este mica si ovala si are doua aripi care, atunci cand nu zboara, sunt acoperite de alta pereche de aripi modificate, frumos colorate si stralucitoare. Gargarita are, de asemenea, doua antene, ochi, gura si sase picioare cu mai multe articulatii, doua in fata, doua lateral si doua in spate.

In stadiul de larva, aceasta seamana, ca forma, mai mult cu un aligator cu sase picioare.

Aripile gargaritei pot fi rosii, portocalii sau galbene, cu pete mici negre, sau poate fi neagra cu pete rosii, portocalii sau galbene.

O gargarita masoara, in lungime, intre 3 si 8 milimetri.

Gargarita depune 200 – 1000 de oua galbene, din care ies puii in 3-4 zile. La inceput, puii sunt doar niste larve, care in aproape 3 luni se transforma in „pupa”, adica isi construiesc in jurul lor un nou “ou”, in care se dezvolta inca o saptamana, pana ajung sa arate ca adultii.

Desi pare foarte pasnica si blanda, gargarita are si ea dusmani naturali, de care se apara intr-un mod interesant. Multe dintre gargarite elimina din picioare o substanta uleioasa, urat mirositoare, care le apara de pradatori. Culoarea rosie a aripilor, impreuna cu petele negre, avertizeaza pasarile care ar dori sa o manance ca nu este o masa foarte gustoasa. De asemenea, pentru a se apara, gargarita foloseste si un mic truc : se preface moarta, stiind, probabil, ca nicio pasare nu va manca o insecta care nu se misca.

Un alt lucru interesant legat de garagarita este semnificatia numelui ei la anumite popoare. In cele mai multe limbi, denumirea gargaritei este legata de crestinism, de Fecioara Maria, pentru ca in Evul Mediu, Fecioara Maria aparea reprezentata purtand o pelerina rosie.

In suedeza, gargarita are un nume care inseamna, in traducere, “cheile raiului”, iar indo-americanii ii spun “marea femeie iubita”. Francezii le numesc pe gargarite “creaturile Domnului” iar nemtii ii spun “carabusul Fecioarei Maria”.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s