Farul din Alexandria

Farul din Alexandria este o adevarata minune a antichitatii. Farul a fost construit in Egipt, dar pe o insula in apropierea portului Alexandria; insula se numea Faros, de aceea a fost numit Far, Faros de Alexandria. Farul a fost construit acum aproximativ 2.290 de ani.
Conform legendei, Sostrate a supus actiunii valurilor marii diferite materiale, pentru a vedea care este cel mai rezistent. In urma experientelor, arhitectul a constatat ca numai sticla nu a fost atacata. Drept urmare, temelia monumentului a fost realizata dintr-un bloc imens de sticla.

Farul era in intregime fabricat din marmura si era compus din mai multe corpuri suprapuse – dupa unii trei, dupa altii patru sau chiar opt corpuri suprapuse. Farul avea o inaltime de 272 de metri. Arabii, care au cucerit Egiptul un mileniu mai tirziu, au relatat ca ruinele edificiului atingeau 116 metri. In interior s-a amenajat un put central, cu un ascensor pentru materiale, pentru a se putea duce cu usurinta pana in varful farului combustibilul pentru lampi, rasina si ulei. Dar nu lampile dadeau lumina farului, ele doar luminau interiorul lui. Pentru ca am uitat sa va spun, farul avea 300 de incaperi pentru adapostirea garnizoanei care il deservea.

S-a consemnat ca aceasta constructie a necesitat 800 de talanti, ceea ce echivaleaza cu 20.800 de kilograme de argint. In partea de sus a farului se facea un foc mare de tot. Pentru mentinerea focului era necesara o cantitate imensa de combustibil. Se spune ca se foloseau lemnele…sau balegar uscat. In varf se pare ca era statuia lui Poseidon, zeul marii, sau poate, spun altii, statuia lui Zeus. Lemnele erau transportate, dupa unii autori, cu carute trase de cai sau catari care urcau pe o rampa in forma de spirala, iar dupa altii, cu ajutorul unor scripeti de la prima la a doua terasa si apoi pe scara.

Focul nu ar fi putut sa produca atata lumina. Dar in spatele focului se gaseau oglinzi uriase de bronz, care reflectau lumina la distante de peste 50 de kilometri, luminand rada si ghidand corabiile. In timpul zilei era folosita lumina solara, care era amplificata de uriasele oglinzi. Farul din Alexandria a ajutat la navigatie timp de mai bine de 1000 de ani. In secolul al XII-lea d.Hr, portul din Alexandria a fost complet inundat de namol, astfel ca nu mai era navigabil. Odata cu trecerea anilor, nimeni nu se mai ocupa cu intretinerea farului. Din placile de bronz care avusesera candva rol de oglinzi probabil ca s-au confectionat monede. Farul a fost distrus tarziu, in urma a doua cutremure. A fost atat de faimos, incat a aparut chiar si pe monedele romane.

In 1480, sultanul Qait Bey a decis fortificarea Alexandriei si a construit un fort medieval pe amplasamentul vechiului far, folosind chiar piatra si marmura din ceea ce mai ramasese. Acum, langa actualul Fort Qait Bey, sub apele linistite ale marii, se zaresc asa numitele fundatii ale farului.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s