Constructii Gigant – Zidul Chinezesc si Piramidele

Una dintre cele mai mari constructii din toate timpurile este Marele Zid Chinezesc, proiect gigantesc inaltat la granita dintre China si Mongolia.

Constructia lui incepe in secolul al VII-lea i.Hr. si se finalizeaza in secolul al XVII-lea, dupa multe etape de construire.

Initial, diferiti imparatii au poruncit inaltarea unor ziduri de aparare ici si colo, pentru a stavili atacurile dusmanilor. De abia în secolul al III-lea i.Hr. artizanul unificarii Chinei, imparatul Shi Huang-di din dinastia Qin, a avut ideea unirii tuturor zidurilor disparate intr-o linie continua, plecind din vest de Lintao, trecind prin desertul Gobi (provincia Gansu), pana in est, la Liaoning, pentru a opri incursiunile mongolilor nomazi din nord. Lungimea zidului era atunci de aproximativ 3 km.

Dupa dinastia Qin au urmat dinastiile Han, Jin si Ming, cind Zidul s-a îmbogatit cu noi tronsoane spre vest, traversind Coridorul Hexi pina la Xinjiang, pe o distanta de 10 km. Se intarea astfel paza pe Drumul Matasii, favorizind inflorirea schimburilor comerciale si culturale intre China si Occident.

Intre secolele XIV-XVII, in timpul dinastiei Ming, au fost anexate turnuri de observare, pe 2-3 nivele, din 100 în 100 de metri, prevazute cu arme si munitii si pazite de soldati. intregul Zid era astfel considerabil lungit, intinzindu-se de la est la vest in nordul Chinei, serpuind de-a lungul dealurilor si a crestelor muntoase, trecand prin stepa si desert.

Starea de conservare a Marelui Zid a fost una variabila. Portiunile din piatra si caramida au rezistat cel mai bine timpului si diferitelor asedii, iar cele din pamint s-au surpat, in unele locuri nemaifiind decit ridicaturi de pamant, iar in altele fragmente de zid îngropat, care au fost detectate prin intermediul satelitilor.

Chinezii numesc Zidul Changcheng cel mai lung oras fortificat, iar tibetanii il considera muntele de fier chinezesc. Forma sa serpuitoare aminteste de forma dragonului – un alt simbol chinezesc foarte pretuit. Rolul sau a fost multiplu de-a lungul istoriei, si anume militar, politic, economic si cultural.

Citeva date statistice ne ofera o imagine edificatoare a maretiei acestei constructii de 6500 km lungime, 10 m latime si cu o inaltime variind intre 4,5 si 16 metri. In constructia sa s-au folosit 180 de milioane de metri cubi de pamant si 60 de milioane de metri cubi  de materiale.

La el au trudit timp de 10 ani 5-6 milioane de lucratori, 400000 fiind victimele uriasului zid care era aparat de 1 milion de oameni.

Se spune ca Marele Zid poate fi admirat din Cosmos, desi un taikonaut cosmonaut chinez a negat acest lucru.

Adevar sau legenda Zidul chinezesc infrunta veacurile, fiind inscris din anul 1987 pe Lista Patrimoniului mondial ca tezaur al umanitatii. Peste 10 milioane de turisti vin anual in China pentru a vedea faimosul obiectiv, care ramane cea mai grandioasa constructie a omenirii.

Piramidele egiptene fac si ele parte din categoria constructiilor gigantice.

Datand din mileniul al III-lea i.Hr. desi se considera a fi si mai vechi, datand din mileniul al XI-lea i.H. piramida lui Kheops, piramida lui Kefren si piramida lui Mikerinos de la Gizeh ( in apropiere de Cairo ) sunt vestigiile unei civilizatii avansate, despre care nu se stie nimic precis.

Despre rolul sau destinatia acestor impozante constructii din piatra nu se cunosc multe lucruri, presupunandu-se ca ar fi vorba de morminte funerare, biblioteci, arhive, depozite, observatoare etc.

Dimensiunea si structura lor sunt realmente impresionante, mai ales ale Marii Piramide, catalogata drept una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, prin cei 150 de metri inaltime si prin modalitatea sa de construire, care respecta anumite coordonate geografice, anumite proportii matematice si pozitii astronomice, dovada uluitoarelor cunostinte ale artizanilor acesteia.

In Marea Piramida( au fost descoperite pana acum înca(peri ciudate, precum Camera Regelui, Camera Reginei, galerii si coridoare, desi mai exista inca o multime de taine nedescoperite.

Piramidele egiptene au exercitat de-a lungul timpului o mare fascinatie asupra specialistilor, scriitorilor, aventurierilor si a oamenilor simpli, cu totii fiind atrasi de aceste ciudale alcatuiri din piatra


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s