Echilibrul intre prea multe si prea putine cadouri de Craciun

Echilibrul intre prea multe si prea putine cadouri de Craciun

Sarbatorile de iarna implica si a oferi daruri. Iar la acest capitol copiii sunt in centrul atentiei. Ca parinte, cum stii daca iti rasfeti piciul cu prea multe cadouri de Craciun sau daca, din contra, ii oferi prea putine? Iata ce credem noi, la Traieste Sanatos cu Simona.

In primul rand, prea multe cadouri pot afecta chiar dezvoltarea copilului. Prichindelul care a fost obisnuit cu multe daruri la orice ocazie va creste in adultul constant nemultumit cu orice are. Este nevoie sa faci diferenta intre nevoile copilului, care trebuie implinite, si mofturile sale, care trebuie moderate.

„Studiile arata ca e important sa-l pui pe copil sa proiecteze”, spune psihologul Daniela Gheorghe despre cadourile de Craciun. „Sa il intrebi cu cateva saptamani inainte ce isi doreste.” Aici, foarte importanta este si scrisoarea catre Mos Craciun, instrumentul prin care cel mic capata speranta, invata sa astepte si sa viseze, toate fiind elemente esentiale in dezvoltarea copilului.

Apoi, un alt sfat este sa nu conditionezi cadourile de Sarbatori cu notele de la scoala. Darurile nu ar trebui sa fie o recompensa, ci le facem din inima.

Nu in ultimul rand, sa nu te simti vinovat daca nu ai posibilitatile materiale sa ii oferi copilului ce isi doreste. Prin cadouri de Craciun, intelegem o bucurie facuta copilului, oricat de mica ar fi. „Modul in care ii faci daruri copilului si felul in care iti pregatesti sarbatorile sunt mult mai importante pentru copil decat ce primeste in noaptea respectiva”, mai spune Daniela Gheorghe.

Mai multe despre cum este legata dezvoltarea copilului de ce cadouri de Craciun primeste poti afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s