Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase, raspunde la cele mai frecvente intrebari despre coronavirus


In aceasta perioada dificila pentru noi, este important sa fim corect informati, astfel incat sa nu intram in panica si sa putem lua deciziile potrivite.

La Itsy Bitsy FM, in cea mai recenta editie a emisiunii „Traieste Sanatos cu Simona”, Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase, a acceptat sa raspunda celor mai frecvente intrebari despre noul coronavirus.

De ce este atat de important sa ne spalam pe maini?

A.M.: Mainile reprezinta poarta de intrare pentru marea majoritate a bolilor infectioase, nu numai pentru Covid-19. Daca am fi curati pe maini, am scapa de multe boli infectioase. Daca vorbim strict de Covid-19, transmiterea se face mai ales pe cale respiratorie si in momentul in care ducem mana, care nu e curata, la nas, gura sau ochi, e mult mai usor sa ne infectam. Doar ca acum nu vorbim numai de maini. E foarte important ca si suprafetele sa fie curate (suprafetele de la locul de munca sau de acasa), dezinfectate cu solutii pe baza de alcool. Igiena mainilor si dezinfectarea suprafetelor merg mana in mana!

Cea mai importanta masura in momentul de fata este de a ne izola in raport cu semenii nostri. De a fi mai putin sociali. Mai ales daca avem o simptomatologie respiratorie.

Cum deosebim simpomele unei alergii sau raceli fata de simptomele coronavirsului? Cand ar trebui sa ne ingrijoram?

A.M: In primul rand, nu intram in panica! Daca nu exista un context epidemiologic, daca in ultimele 14 zile nu am venit dintr-o zona de risc, cu cel putin 500 de cazuri, daca n-am venit in contact cu cineva testat pozitiv, atunci exista o probabilitate mica sa fie vorba despre Covid-19. Mult mai probabil ar putea fi vorba despre o raceala, o gripa, o viroza. Sa nu uitam totusi ca suntem in plin sezon de gripa. 

Nu trebuie sa intram in panica. Sigur, daca ni se pare la un moment dat ca avem o simptomatologie „zgomotoasa”, ni se pare ca e ceva diferit, avem febra, tuse, dificultati de respiratie, vom cere ajutor medical, sunand la medicul de familie in primul rand, care ne va ghida si ne va spune ce este de facut in continuare.

Ai ratat transmisiunea live de astazi? Urmareste mai jos intreaga emisiune:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s