Doar 1 din 2 copii declară că se spală pe dinți de două ori pe zi

România este pe penultimul loc în UE în ceea ce privește consultațiile stomatologice, iar adresabilitatea scăzută la medicul stomatolog duce la identificarea tardivă a problemelor de sănătate orală și la costuri crescute de tratament.

Ținând cont de faptul că nu există studii cuprinzătoare naționale despre sănătatea orală a populației, Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) și-a propus să îmbunătățească starea de sănătate orală prin inițiative bazate pe date statistice relevante și a realizat, în premieră în România, un studiu-pilot privind sănătatea orală a românilor.

Studiul, realizat cu sprijinul Asociației Române pentru Promovarea Sănătății (ARPS), a urmărit evaluarea stării de sănătate orală atât a adulților, cât și a copiilor și adolescenților.

Rezultatele cercetării arată că doar 56% dintre adulți se spală pe dinți de 2 ori/zi și peste 70% nu folosesc ața dentară, periuțele interdentare ori dușul/ irigatorul bucal (mulți nu știu ce sunt acestea).

Potrivit studiului, aproape toți părinții consideră că sănătatea orală este foarte importantă sau importantă în bunăstarea generală a copilului lor, însă 3 din 4 părinți declară că sănătatea orală a dinților copiilor lor este una bună (58%) și foarte bună (17%), în timp ce 1 din 4 părinți este de părere că starea de sănătate a dinților copiilor lor este una proastă sau foarte proastă (23%).

Conform afirmațiilor părinților, 70% dintre copii au un medic pedodont/ stomatolog de ale cărui servicii beneficiază și pe care îl vizitează cu regularitate, iar o treime dintre părinți (33%) consideră în foarte mare și mare măsură că este dificil să acceseze servicii stomatologice pentru copii atunci când au nevoie.

De asemenea, conform părinților, 6 din 10 copii au fost la un medic stomatolog în ultimul an, în timp ce 1 din 10 părinți (13%) afirmă că nu a mers niciodată (sau aproape niciodată) cu copilul la medicul stomatolog. În același timp, mai mult de un sfert (27%) dintre copiii care nu au fost la stomatolog de mai mult de un an, ar fi avut nevoie de un consult de specialitate conform părinților lor.

În privința obiceiurilor cu privire la periajul dentar, jumătate din copii (55%) își periază dinții de două ori pe zi, 79% se spală pe dinți mai puțin de 2 minute, iar 1 din 2 copii (48%) schimbă periuța/capul periuței electrice la maxim 3 luni, mai arată studiul.

Mai multe informații despre Barometrul Sănătății Orale sunt disponibile aici și aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s