Din nou la scoala ori la gradinita

Chiar daca mai este ceva timp pana la inceperea anului scolar, nu lasati pe ultima suta de metri pregatirile pentru acest eveniment important din viata fiecarui copil.

Anul scolar 2009 – 2010 va incepe pe data de 14 septembrie 2009 si se va incheia pe data de 11 iunie 2010 (in cazul in care nu vor fi greve). Prescolarii si scolarii din ciclul primar vor avea o minivacanta in perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2009, iar incepand cu data de 19 decembrie toti elevii si prescolarii se vor bucura de vacanta de iarna. Insa, intre aceste perioade se va preda, se vor acumula cunostinte, copiii vor fi examinati, ajutati si evaluati de cadrele didactice.

Cum ne pregatim copiii?
Din punct de vedere medical
– Pentru prescolari

Inainte de inceperea anului scolar cei mici vor trebui consultati de catre medicul de familie si vor face cateva analize, demonstrand ca el este apt sa intre in colectivitate, nu are nicio boala contagioasa ori nu este purtator de vreun virus. De aceea sunt necesare examenele coproparazitologic, coprocultura, exudatul faringian si exudatul nazal. Dupa primirea rezultatelor, medicul de familie va elibera ,,avizul epidemiologic”, care are valabilitate de maxim 48 de ore.
Daca este vorba de un copil care merge pentru prima data la gradinita ori la scola, parintii trebuie sa fie pregatiti in ceea ce priveste sistemul lui imunitar, deoarece contactul cu alti copii reprezinta si o calire a lui, din punct de vedere fizic. Va trebui sa informati cadrele medicale daca cel mic este allergic la vreun aliment ori medicament.

– Chiar si scolarii pot face aceste analize, deoarece astfel parintii vor sti ca cel mic este in siguranta, este sanatos si va intra in colectivitate fara nicio problema de ordin medical.

Din punct de vedere al cumparaturilor
Evitati sa cumparati tot ce este prezent pe piata si adresat scolarilor, deoarece nu toate ii vor fi folositoare. Este bine ca cel mic sa aiba strictul necesar, urmand ca dupa inceperea anului scolar fiecare invatator/ educator ori profesor sa faca o lista cu materialele necesare pe parcursul anului. Toate acestea se comunica de obicei in prima saptamana de scoala, la sedintele cu parintii.

Pentru prescolari este nevoie de:
– incaltaminte de interior, care sa fie comoda, nu prea calduroasa si preferabil sa se incheie cu sistemul arici. (tenisi, expadrile). Evitati papucii, ori ghetutele care ii vor ingreuna mersul copilului.
– un ghiozdanel care va contine hainute de schimb pentru copil, lenjerie intima, servetele ori un prosopel ( in functie de cerintele gradinitei);
– O sticluta/ termos cu apa- ramane la latitudinea gradinitei

Pentru scolari
– Ghiozdan, (pentru cei mai maricei, este util un ghiozdanul tip troller), echipament sportiv (trening si adidasi), penar utilat cu stilou, creioane, culori si un vocabular.
– lista cu caietele, tipul de bloc de dese, acuarele si manualele necesare, precum si alt gen de rechizite o veti primi de la invatator/ profesor.

Din punct de vedere psihologic
Daca este vorba de un copil care merge pentru prima data la gradinita ori la scoala (clasa I) este un pic mai greu, dar nu imposibil, deoarece trebuie sa faca cunostinta cu un nou mediu, iar adaptarea lui depinde de trasaturile de personalitate, de gradul lui de socializare si de sprijinul parintilor, bunicilor si a cadrelor didactice. De aceea, trebuie sa va inarmati cu multa rabdare, sa purtati discutii cu copilul, sa nu il amenintati pentru a nu i se parea scoala sau gradinita o pedeapsa.

O etapa importanta in viata unui scolar este inceperea clasei a V- a. Copilul va trebui sa se obisnuiasca cu multitudinea de profesori, cu cerintele acestora care vor fi diferite de cele din ciclul primar, cu noi materii, dar si cu un nou sistem de notare – nu va mai primi calificative, ci note. Parintii au rolul de a-l sprijini si de a-l ajuta sa faca fata fiecarei materii si fiecarui cadru didactic in parte.

In primele doua saptamani va interveni oboseala, deoarece copilul se va adapta unui nou orar si program, capacitatea de concentrare a atentiei va fi mai scazuta, iar memorarea ori rememorarea cunostintelor se va instala intr-un ritm mai lent. Treptat, copilul se va adapta si se va integra in sistemul scolar.

Concluzii
– Nu uitati sa verificati temele de vacanta ale copiilor, daca au avut: lecturi de vacanta, caiete cu diverse cerinte ori alte teme – confectionat un insectar, ori ierbar, o miniharta, etc.
– amenajati camera micului scolar, daca este nevoie;
– faceti impreuna ordine in biroul celui mic, pastrand in sertare doar obiectele strict necesare activitatii scolare,
– chiar daca nu a avut teme, puteti sa va ,,jucati” impreuna, stimulandu-l pe copil sa-si exerseze memoria si gandirea: rememorati o poveste, alcatuiti propozitii ori mici probleme ( in functie de varsta copilului), scrieti cateva randuri despre diverse teme: ,,Cum am petrecut vacanta”, ,,Intamplari amuzante din vacanta,”, etc. Daca vor participa si parintii la toate aceste activitati, copilul va fi incantat si va face totul cu o placere.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s