Dezinformare intr-o campanie anti-vaccinare: Informatii false si folosirea frauduloasa a siglelor Ministerului Sanatatii, UNICEF si OMS

Dezinformare intr-o campanie anti-vaccinare: Informatii false si folosirea frauduloasa a siglelor Ministerului Sanatatii, UNICEF si OMS

Mai multe brosuri si pliante cu mesaje anti-vaccinare au fost distribuite in casutele postale ale locuitorilor din Bucuresti si in zone aglomerate din Capitala. Pliantele poarta in mod fraudulos siglele Ministerului Sanatatii, UNICEF si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si promoveaza mesaje false. „Materialele distribuite contin informatii false, care pot induce in eroare parintii si pot pune in pericol sanatatea populatiei”, avertizeaza Ministerul Sanatatii.

Joi, 6 septembrie, de la ora 16:00, dezbatem subiectul, in emisiunea Suna Bine cu Ruxandra.

„Vaccinul ROR contine celule de fetusi avortati. Ofera copilului tau o sansa la viata sanatoasa”, scrie pe unul dintre pliante. In brosura se mai afirma si ca vaccinurile contin pesticide cu „efecte neurotoxice declarate cancerigene”, care „produc malformatii genetice fetale” si autism. Ministerul Sanatatii, UNICEF si OMS dezmint aceste informatii, sustinand ca „vaccinurile sunt sigure si salveaza vietile a milioane de copii”.

Pliantele ii indeamna pe oameni sa acceseze un site anti-vaccinare, asta in conditiile in care in Romania a fost inregistrata o epidemie de rujeola, spre finalul lui 2016, fiind depistate peste 15.000 de cazuri de infectare si 59 de morti (cea mai grava epidemie din Europa).

Reactia Ministerului Sanatatii

Ministerul Sanatatii „se delimiteaza ferm de campania de dezinformare si manipulare referitoare la ineficienta si riscurile vaccinarii, aparuta in spatiul public, pe retelele de socializare sau prin materiale tiparite, distribuite in zone aglomerate sau in cutiile postale”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

„Facem mentiunea ca autorii campaniei initiate impotriva vaccinarii utilizeaza fara aprobarea Ministerului Sanatatii sau al partenerilor sai identitatea vizuala a campaniei precum insemnele oficiale ale institutiilor partenere, iar materialele contin informatii false care pot induce in eroare parintii si pot pune in pericol sanatatea populatiei”, se mai precizeaza in comunicatul citat.

„Condamn gestul iresponsabil al celor care recurg la astfel de modalitati iresponsabile de dezinformare, cu consecinte grave pentru sanatatea populatiei. Am insa, convingerea ca populatia nu poate fi pacalita cu astfel de tertipuri si voi continua sa fac tot ce imi sta in putere pentru ca parintii sa fie informati corect astfel incat sa ia cea mai buna decizie, de a-si vaccina copiii si de a le asigura astfel o viata sanatoasa. Vom face demersurile legale necesare pentru ca cei reponsabili sa raspunda pentru faptele lor, ce pun in pericol sanatatea publica”, afirma ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Reactia UNICEF

„Dorim sa atragem atentia asupra unei campanii de dezinformare despre imunizare, care are loc in Romania. Logo-urile apartinand UNICEF, Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Ministerului Sanatatii sunt folosite fara autorizare. UNICEF subliniaza ca vaccinurile sunt sigure si salveaza vietile copiilor. Lucram impreuna cu Ministerul Sanatatii si cu Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru promovarea imunizarii. Vaccinurile sunt sigure, eficiente din punct de vedere financiar si salveaza vietile a milioane de copii”, arata UNICEF.

Despre Legea Vaccinarii

Deputatul Pro Romania Gabriela Podasca, cea care a semnalat cazul, solicita de urgenta ca Ministerul Sanatatii „sa iasa public si sa infirme asocierea cu aceasta campanie si in acelasi timp sa faca demersurile necesare pentru aplicarea sanctiunilor legale impotriva celor care se fac vinovati de raspandirea acestor materiale”. Gabriela Podasca reclama si „inertia autoritatilor si lipsa de solutii in combaterea rujeolei, care continua sa faca victime in Romania”, relateaza Hotnews.ro.

Cazul a fost semnalat, de asemenea, pe Facebook, de Ioana Manoiu, care a scris „Iata ce am primit in casuta postala. Se sesizeaza oare cineva? Brosura semnata Unicef, Ministerul Sanatatii si World Health Organization. Iti spun ca vaccinul iti distruge copilul pentru intreaga viata…..”, postare insotita de fotografiile cu brosura.

Dezinformare intr-o campanie anti-vaccinare: Informatii false si folosirea frauduloasa a siglelor Ministerului Sanatatii, UNICEF si OMS

Controversatul proiect de lege a vaccinarii asteapta de un an in Parlament. Legea ar aduce cateva prevederi-cheie: obligativitatea vaccinarii copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, posibilitatea ca parintii care refuza sa isi vaccineze copiii sa fie amendati, obligativitatea ca Ministerul Sanatatii sa asigure, in avans, un stoc de vaccinuri cel putin egal cu necesarul anual si interzicerea accesului unui copil nevaccinat in comunitate (gradinita sau scoala) in cazul in care in comunitatea respectiva are loc o epidemie. Proiectul de lege risca insa sa fie golit de continut, fiind parlamentari care doresc „eliminarea sanctiunilor excesive”.

Vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola) are cea mai mare rata de refuz dintre vaccinurile din Romania si inregistreaza o valoare mai mare de refuz in mediul urban decat in cel rural, arata datele oficiale ale Institutului National de Sanatate Publica.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s