Deschidem Scoala, proiectul care ajuta copiii din medii vulnerabile sa recupereze orele

Elevii claselor I si a II-a din 15 scoli din Calarasi, Constanta, Tulcea, Braila si Galati participa, in perioada vacantei de vara, la programul ”Deschidem scoala”, initiat de Kaufland Romania si Asociatia pentru Responsabilitate Sociala PLAN B, prin care sunt recuperate pierderile la materia Comunicare in Limba Romana.

Proiect de responsabilitate sociala, ”Deschidem scoala” este dedicat copiilor din mediile vulnerabile care, din cauza lipsei dotarilor tehnice, nu au putut urma cursurile scolii online in timpul pandemiei.

”Deschidem scoala” este un program educational gandit in jurul a trei directii de actiune: digitalizarea scolilor vizate, predarea materiei printr-o metoda accelerata incluziva, consiliere psihologica personalizata.

Cele 15 scoli cuprinse in proiect sunt dotate cu echipamente tehnice performante (tabla interactiva, videoproiector, laptop, sistem audio), care fac ca predarea elementelor de scriere si de citire sa devina mult mai atractiva si mai eficienta pentru copiii beneficiari.

Elevii primesc seturi de rechizite care sa-i ajute in procesul de asimilare a informatiilor. in paralel cu invatarea materiei, cei mici vor avea parte, ca suport, si de consiliere psihologica, in perspectiva reducerii absenteismului si a abandonului scolar.

O generatie de elevi grav afectata

Conform statisticilor, in perioada pandemiei, 40 % dintre elevii din mediile defavorizate, majoritatea din mediul rural, nu au facut scoala online. 287.000 de elevi nu au avut tablete sau alte echipamente pentru scoala online, iar 237.000 de elevi nu au in continuare acces la internet. In total, s-au pierdut 300 de ore de studiu sau 120 de zile de scoala.

In aceste conditii, consecintele sunt usor de previzionat: marirea decalajului intre nivelurile de pregatire ale elevilor, cu risc de imposibilitate a recuperarii; cresterea procentului analfabetismului functional in Romania (care este deja la 44%, conform testelor PISA); majorarea numarului celor care abandoneaza scoala.

„Educatia este unul dintre pilonii strategici de responsabilitate sociala ai Kaufland Romania si un domeniu in care investim anual un sfert din bugetul nostru de CSR. Misiunea noastra este sa facilitam accesul la educatie pentru copiii din medii defavorizate si sa asiguram resursele necesare pentru prevenirea abandonului scolar. «Deschidem scoala» sustine in totalitate aceasta misiune, iar prin dedicarea profesorilor, a parintilor si, nu in ultimul rand, a elevilor, proiectul demonstreaza ca implicarea face diferenta.” – a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania.

Institutiile de invatamant in care se desfasoara proiectul ”Deschidem scoala” sunt: Liceul Tehnologic „Duiliu Zamfirescu” din Dragalina, Scoala Gimnaziala nr. 1 Chiselet, Scoala Gimnaziala nr. 1 Frumusani – judetul Calarasi; Scoala Gimnaziala „Ion Creanga“ din Albesti, Scoala Gimnaziala nr. 1 din Comana, Scoala Gimnaziala nr. 1 din Rasova – judetul Constanta; Scoala „Gheorghe Banea” din Macin, Scoala „Nifon Balasescu”, Scoala Gimnaziala Mihai Bravu – judetul Tulcea; Scolile gimnaziale Traian, Bordei Verde si Cazasu – judetul Braila; Scoala Gimnaziala nr. 2 Liesti, Scolile gimnaziale Independenta si Cavadinesti – judetul Galati.

”Se stie ca o pierdere scolara suferita de copii, daca nu este recuperata la timp, se cronicizeaza. Iar acest fapt este si mai grav la clasele primare. Din cauza pandemiei, aceasta generatie de elevi a ratat practic startul in ceea ce ar trebui sa devina cea mai frumoasa calatorie a vietii lor: scoala. Educatia este un domeniu prioritar pentru Asociatia Plan B, de aceea credem cu tarie ca proiectele de responsabilitate sociala cu impact mare, cum este «Deschidem scoala», lasa o amprenta in societate si imping spre evolutie ” – a afirmat Oana Dumitriu, presedinte al Asociatiei Plan B.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s