Cum gestionezi si previi teama copilului de vizitele la medic

Sunt multi copii carora le este teama de vizitele la medic, asa cum sunt si multi adulti care devin anxiosi doar la gandul de a pasi intr-un spital sau intr-un cabinet medical. In plus, pandemia in care ne gasim, de un an incoace, a accentuat teama si anxietatea tuturor cu privire la vizitele la medic.

In acest context, Urania Cremene ne propune sa gasim moduri prin care sa gestionam teama copilului de vizitele la medic, teama parintilor de a merge la medic si, mai important, sa descoperim modalitati prin care sa le crestem copiilor responsabilitatea pentru propriul corp, pentru propria sanatate.

Frici dobandite in urma unei experiente negative

Atat temerile noastre, cat si ale copiilor, pot aparea din mai multe motive. Se poate, de exemplu, ca unui copil sa ii fie teama de vizitele la medic in urma unei experiente negative, dureroase sau traumatizante avute in cabinetul medical.

„Daca un copil a avut o experienta negativa la doctor sigur ca frica se instaleaza, pentru ca generalizeaza de aici, mai departe, ceea ce urmeaza sa se intample si crede ca o experienta este suficienta pentru a pune o eticheta. Pana la urma, asa functioneaza fiinta umana. (…) Creierul nostru inmagazineaza aceste experiente si ne ajuta – tocmai pentru a ne tine in viata si a ne face sa ne fie bine – sa avem parte mai degraba de experiente care ne fac bine decat de experinte care ne fac rau.”, considera Urania Cremene.

Frici dobandite din experienta altcuiva 

Frica de caini este un bun exemplu pentru a ilustra fricile dobandite din experinta altcuiva. In acest caz, un copil poate invata sa se teama de caini atunci cand un adult il avertizeaza constant sa se fereasca de caini, „pentru ca musca”.

La acestea se adauga si fricile dobandite din experienta altcuiva si intarite de experienta personala. 

In opinia Uraniei, frica de vizitele la medic se poate incadra in oricare din cele trei categorii de mai sus. Altfel spus, unii copii se pot teme de vizitele la medic pentru ca au primit o injectie durereoasa la una din vizite, altor copii le este teama de cabinetul medicului pentru ca le-a fost transmisa teama de catre parinti (adesea fara cuvinte), pe cand alti copii pot simti frica de medici din cauza experientei negative avute, dublate de teama adultilor din jurul sau.

Rolul educatiei in „tratarea” fricii de vizitele la medic

Urania ne propune sa abordam subiectul vizitelor la medic nu doar din perspectiva fricii pe care ar putea sa o simta copiii, ci din perspectiva educatiei in sanatate pe care o putem face, tocmai pentru ca vizitele la medic sa devina vizite de rutina. Altfel spus, e important sa ii invatam pe copii sa aiba grija de ei si de sanatatea lor.

„Nu e suficient sa iei pastile si sa pui capac peste o rana deschisa (…) daca nu o tratezi la baza. Si, din perspectiva mea, asta inseamna educatie in sanatate si asta putem face, in primul rand, alaturi de copiii nostri: sa-i invatam sa aiba grija de ei.”

Cum ii invatam pe copii sa aiba grija de ei?

Urania considera ca-i putem invata pe copii de la varste foarte mici sa aiba grija de ei insisi si de corpul lor, repetandu-le o fraza-cheie:

„E corpul tau, este sanatatea ta, tu ai cel mai bine grija de tine. Ai grija de corpul tau, pentru ca in corpul tau vei trai toata viata ta. Ai grija de dintii tai, pentru ca cu acesti dinti (…) vei manca toata viata ta.”

In momentul in care le transmitem copiilor acest mesaj ei inteleg ce inseamna alimentatie, ce inseamna „prea mult”, ce inseamna miscare si sport.

„Daca noi intelegem ca sanatatea este in mainile noastre si ca putem face atat de multe lucruri pentru a ne fi bine noua intelegem, pe de alta parte, ca atunci cand apelam la medic suntem educati deja in aceasta directie; (…) Intelegem cum functioneaza corpul nostru ca un sistem si intelegem ca, in acest sistem (…) niciun element – numit organ, de exemplu – nu poate functiona singur.” considera Urania.

De ce sa tii cont atunci cand duci copilul la medic

Atunci cand vine vorba de vizitele la medic, primele intalniri reprezinta temelia relatiei pe care copilul o va avea cu medicii de-a lungul vietii sale. De aceea, e important sa alegem cu grija atat momentul intalnirii, cat si omul-medic, si sa ne dam seama ca e nevoie de pregatirea momentului, de discutii de imprietenire cu copilul, de imprietenirea lui cu cabinetul, toate acestea pentru a-i construi increderea si a-i oferi siguranta.

Alegi sau nu momentul in care ajungi la medic?

Noi nu suntem obisnuiti sa gandim in termeni de preventie si mergem la medic de obicei cand ne doare ceva foarte tare sau boala e deja instalata, observa Urania. In cazul copiilor, aceasta abordare risca sa le genereze si sa le adanceasca frica de medic.

Pentru a evita acest lucru, Urania ne recomanda sa apelam la medic nu doar atunci cand copilul are nevoie de interventia sa, ci sa cladim relatia copilului cu medicul prin vizite regulate, pentru analize si consultatii de rutina.

Urmareste-o pe Urania Creme si afla cum putem preveni teama copiilor de vizitele la medic:


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s