De ce sa mancam cirese?

Mult-asteptatele cirese au ajuns in sfarsit prin piete! Ce beneficii aduc aceste fructe? Iata cateva motive pe care poate nu le stiai.

Ciresele contin antioxidanti, compusi care protejeaza celulele creierului de imbatranire. Cele amare reduc durerea si inflamatiile si protejeaza impotriva cancerului.

Aceste efecte se datoreaza nutrientilor vegetali aflati in aceste fructe, nutrienti numiti si antocianine. Cu cat ciresele au o culoare mai inchisa, cu atat mai mare este continutul lor de antocianine. In coaja cireselor se afla cei mai multi antioxidanti, care sunt esentiali pentru sanatate.

Ciresele joaca un rol important in reducerea riscului de cancer de colon. In studiile facute pe sobolani, imbogatirea dietei lor cu cirese a dus la reducerea numarului si dimensiunii tumorilor. Studii similare au aratat si influenta cireselor in reducerea numarului de celule bolnave in cancerul de san.

Ciresele amare se numara printre fructele cu nivelul cel mai ridicat de antioxidanti. Sucul de cirese amare si ciresele amare uscate au chiar mai multi antioxidanti decat coacazele si sunt mai puternice decat vitamina E. Conform American Chemical Society, consumul a 20 de cirese amare pe zi poate oferi aceeasi ameliorare a durerii pe care o obtii dupa ce iei o aspirina sau un nurofen.

Ciresele amare sunt, de asemenea, singura sursa naturala de melatonina, un atioxidant puternic, cu proprietati imunomodelatoare. In plus, ciresele amare contin compusi care protejeaza impotriva bolilor neurodegenerative. Ciresele amare sunt bogate in vitamina C, dar si in potasiu, magneziu, fier si fibre.

Puterea antioxidantilor se masoara in unitati ORAC (Capacitatea de Absorbtie a Radicalilor Liberi), mai exact numarul de radicali liberi pe care un anumit aliment ii poate absorbi si dezactiva. Cu cat scorul ORAC este mai mare, cu atat mai mare este puterea alimentului respectiv de a lupta impotriva unor boli precum cancerul si bolile de inima.

Nutritionistii ne recomanda sa consumam intre 3.000 si 5.000 de unitati ORAC pe zi, pentru ca sanatatea noastra sa aiba cu adevarat de castigat. Iata nivelul de antioxidanti din cirese:
– Suc concentrat de cirese: 12 800 de unitati ORAC
– Cirese uscate: 6 800 de unitati
– Cirese congelate: 2 033 de unitati
– Compot de cirese: 1 700 de unitati

Daca deja iti e pofta de cirese, iti propun doua retete usoare si hranitoare. Copiii vor fi incantati sa le guste!

Salata cu cirese si curcan afumat

Pentru patru portii, ai nevoie de:
• 1 salata verde, taiata fasii
• 1/2 ceasca branza feta sfaramata
• 1/4 ceasca de ceapa verde, taiata bucatele mici
• 300 grame mandarine
• 1 ceasca de curcan afumat, taiat cubulete
• 2/3 ceasca cirese,taiate pe jumatate
• vinegreta (1/3 ceasca ulei de masline, 2 linguri otet balsamic, 1 lingura mustar, 1 lingurita miere, 1/4 lingurita sare si piper)

Limonada cu cirese

Ai nevoie de:
• 1 ceasca zahar
• 1 ceasca apa
• 1/2 kg cirese fara samburi
• 1 ceasca suc de lamaie
• 6 cesti apa rece

Pune intr-un vas zaharul si 1 ceasca de apa si amesteca-le la foc mic, pana se topeste zaharul. Adauga 1 ceasca de cirese si fierbe pana cand ciresele incep sa se inmoaie (2-3 minute). Ia vasul de pe foc si lasati-l sa se raceasca.

Toarna siropul racit intr-un pahar mare, presand ciresele pentru a-si lasa sucul. Adauga suc de lamaie si apa rece. Amesteca si cateva cirese proaspete, pune cuburi de gheata si decorati cu frunze de menta.

Care fruct de vara iti place tie cel mai mult? Cum il prepari?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s