De câtă vitamina C avem nevoie pentru a fi sănătoși?

Pe măsură ce copilul crește, încercăm să ne asigurăm că punem în lingurița de mâncare toți nutrenții, vitaminele și minerale de care are nevoie pentru a crește mare și sănătos. Îl înconjurăm cu dragoste, îi oferim toată atenția noastră și căutăm să facem pentru el cele mai bune alegeri în materie de educație și mai ales sănătate.

Nu-i un mister că vitamina C este de mult timp apreciată pentru beneficiile sale, atunci când ne luptăm cu o răceală. Dar știați că această vitamină este crucială pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor noștri și că avem nevoie de ea zi de zi, fără excepție?

Ce este vitamina C?

Vitamina C este un nutrient care ajută la formarea vaselor de sânge, a cartilajelor, a mușchilor și a colagenului care se găsește în oase. Este, de asemenea, vitală pentru vindecarea organismului. Acționează ca un antioxidant, ajută la producerea neurotransmițătorilor, o parte importantă a sistemului nervos, precum și a carnitinei, o substanță chimică care sprijină transportul și descompunerea acizilor grași ce mențin micuțul plin de energie.

Fără doar și poate, este un nutrient minune care joacă un rol extraordinar de important în buna funcționare a organismului:
– ajută la creșterea și repararea țesuturilor;
– construiește și menține oasele, dinții, pielea și cartilajele;
– contribuie la repararea țesutului conjunctiv și la vindecarea acelor tăieturi și zgârieturi inevitabile cu care se confrunta fiecare copil;
– ajută organismul să formeze vase de sânge și colagen în oase;
– vitamina C protejează împotriva radicalilor liberi, care sunt creați atunci când organismul procesează alimente sau când copilul dumneavoastră este expus la radiații de la soare (sau razele X);

Dar una dintre cele mai cunoscute funcții, desigur, este rolul său în susținerea sistemului imunitar al organismului.

De câtă vitamina C au nevoie bebelușii și copiii mici?

Cea care ne vorbește despre acest lucru este vârsta copilului. Ea determină cantitatea de vitamina C necesară în fiecare zi pentru o bună creștere și dezvoltare a celui mic. Iată o defalcare a cantităților zilnice recomandate atât pentru băieți, cât și pentru fete, în primii trei ani de viață:
• 0 până la 6 luni: 40 mg
• 7 până la 12 luni: 50 mg
• 1 până la 3 ani: 15 mg

Surse bune de vitamina C pentru copii

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este o vitamină găsită în multe alimente, precum citricele, merele, fructele de pădure, cartofii și ardeii. Corpul nostru nu poate produce singur vitamina C. Așadar, ca părinte, trebuie să ne asigurăm că cel mic mănâncă o mare varietate de fructe și legume colorate în fiecare zi, surse bogate de vitamina C.
• Kiwi: 75 mg în ½ cană
• Broccoli: 50 mg în ½ cană
• Ardei gras galben: 47 mg in 5 fâșii
• Varza de Bruxelles: 48 mg în ½ cană
• Căpșuni: 42 mg în ½ cană
• Roșii struguri: 20 mg în ½ cană
• Avocado: 23 mg la 1 cană piure

Cum să știi dacă copilul tău are o deficiență de vitamina C

Deficitul de vitamina C este foarte rar observat la copii și adulți din țările dezvoltate, cu excepția cazului în care aceștia au malabsorbție intestinală severă sau obiceiuri alimentare proaste care evită sursele de vitamina C. Diagnosticarea deficitului de vitamina C necesită analize speciale de sânge. Dar principala afecțiune cauzată de deficitul de vitamina C este scorbutul, care însă este foarte rar. Persoanele cu scorbut pot prezenta mici pete maronii pe piele, îngroșarea gingiilor și sângerări. De asemenea, pot avea o senzație de slăbiciune sau disconfort, modificări emoționale, vindecare greoaie a rănilor, dureri osoase și, în stadii târzii, icter, afectare a nervilor și convulsii.

Poate copilul meu să primească prea multă vitamină C?

Nu vă faceți griji! Vitamina C este solubilă în apă, astfel încât orice exces este eliminat din organism prin urină. Se poate întâmpla, însă, ca supradozele să provoace greață, diaree, pietre la rinichi și gastrită (inflamația mucoasei stomacului).

Așadar, grijă mare atunci când dăm copilului vitamina C, citim cu atenție prospectul și ne asigurăm că discutăm înainte de administrare cu medicul pediatru.

Consumul de vitamina C poate preveni o răceală?

În 2013, o cercetătoare care a inclus 29 de studii clinice randomizate cu peste 11.000 de participanți, a descoperit că printre persoanele foarte active (alergători la maraton, schiori, trupe armate ce efectuează exerciții grele în condiții de climă subarctică), care au luat cel puțin 200 mg de vitamina C în fiecare zi, riscul de a răci a scăzut la jumătate.

Astfel, se pare că administrarea zilnică a cel puțin 200 mg de vitamina C se poate reduce durata simptomelor răcelii în medie cu 8% la adulți și 14% la copii, ceea ce se traduce cu 1 zi în minus de boală.

Suplimentele de vitamina C sunt bune pentru copiii mici?

Dacă vrem să beneficiem de calitățile vitaminei C, trebuie să o consumăm în fiecare zi, nu doar la debutul simptomelor răcelii. Alimentele bogate în vitamina C nu trebuie să lipsească, însă, dacă micuțul vostru este mai mofturos, vitamina C este disponibilă și ca supliment. Alegeți însă, formule inovatoare, care și-au dovedit științific eficiența. NovoC plus® este o formulă care se înscrie în această categorie și are marele merit de a conține vitamina C într-o formă lipozomală. Datorită acestei tehnologii, vitamina C este acoperită de un strat fosfolipidic natural, similar celui din membranele celulare, astfel protejează vitamina C de sucurile digestive și permite eliberarea sa prelungită, pentru o durată mai lungă de timp, până la 12 ore! Astfel, prin absorbția sa îmbunătățită, protejează sistemul digestiv.

Sănătatea noastră și a copiilor noștri se menține cu efort și cu mare grijă! Așadar, dacă ne dorim o imunitate puternică, un corp puternic și sănătos, nu ocoliți vitamina C, includeți-o în planul vostru de bătaie pentru o sănătate de fier.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s