Cursa de cutii de tabla

Organizeaza o intrecere inedita in familie! Cine reuseste sa impinga mai departe o cutie de tabla, fara sa o atinga? Iata cum sa te pregatesti.

Iata o cursa care nu tine cont de vreme si poate fi jucata atat in casa, cat si afara. Regulile sunt simple: dupa ce ati demarcat liniile de start si sosire, fiecare participant trebuie sa isi impinga propria cutie de tabla, insa nu are voie sa o atinga. Cum? Folosind instructiunile din acest experiment.

Fiecare jucator are nevoie de:

  • o cutie goala de tabla (de la sucuri – ideal ar fi sa folositi cu totii acelasi tip de cutie);
  • un balon umflat;
  • un pulover sau parul tau.

Cum organizezi intrecerea:

Intrecerea se va desfasura pe o suprafata plana si neteda, ca o masa sau chiar pe o podea neteda. Fiecare jucator isi pune cutia de tabla in pozitie culcata, la linia de start.

Pentru a-si misca „vehiculul”, fiecare participant ia balonul umflat si il freaca de pulover sau de par cu miscari rapide.

Acum vine partea amuzanta. Tine balonul aproape de cutie, fara sa o atingi. Cutia va incepe sa se rostogoleasca spre balon. (In alte cuvinte, tu trebuie sa stai la linia de sosire, pentru a chema cutia spre tine.)

Ce se intampla?

Bineinteles, procesul care are loc aici este cel de electricitate statica. Cand freci balonul de pulover sau de parul tau, suprafata sa se incarca cu electroni (despre care stim ca sunt incarcati negativ). Electronii au puterea sa atraga spre ei obiecte foarte usoare, incarcate pozitiv, cum ar fi cutia de tabla.

Cine a castigat intrecerea?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s