Cum te afecteaza trauma?

De cele mai multe ori, nu iti dai seama ca ai o trauma, insa viata iti este afectata. Ce inseamna, de fapt, trauma si dupa ce semne sa ne uitam?

Trauma este urma pe care o lasa un incident neplacut in viata noastra si felul in care am reactionat la el. Spre deosebire de credinta populara, trauma nu este evenimentul in sine, ci modul in care am fost afectati.

Poate lua multe forme, iar gravitatea depinde de la caz la caz (de la o simpla sensibilitate la anumite lucruri, pana la rani psihice profunde), precum vom afla de la Diana Frazzei, psihoterapeut si cofondator al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei.

Este greu sa ne dam seama daca si cat ne-a afectat un anumit eveniment. Asa ca, in aceasta editie a emisiunii Meditatii pentru parinti, vom analiza impreuna diversele manifestari ale traumei.

De exemplu, daca exista anumite tipare in viata ta sau lucruri pe care le faci repetitiv, desi nu ai vrea sau nu asta este natura ta. Cum ar fi femeia care isi alege mereu parteneri indisponibili (emotional sau fizic).

Alte semne clare tin de modul in care corpul nostru ne transmite anumite mesaje. Un atac de panica in anumite situatii, o predispozitie spre ingrijorare sau o teama constanta de moarte, toate acestea pot avea legatura cu trauma. Gandeste-te doar la parintii excesiv de protectivi. Oare cum au ajuns asa?

Afla mai multe despre trauma si efectele ei aici.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s