Cum sa cresti un avocado in casa

Pentru a-ti invata copilul cum sa aiba grija de natura, propune-i sa plantati impreuna un sambure de avocado. Iata ce ai nevoie sa faci.

Pe langa faptul ca puiul tau va invata sa creasca o plantuta, vor creste si fructe extrem de sanatoase, bune pentru salate, sosuri si chiar si ingrijirea pielii. Fructul de avocado este plin de proteine, fibre si acizi grasi esentiali.

Dar sa lasam asta la o parte deocamdata si hai sa invatam cum sa crestem o plantuta de avocado in casa.

Ai nevoie de:

  • un fruct de avocado (asa raspundem si la intrebarea „Cine a fost primul: oul sau gaina?”);
  • un pahar plin cu apa;
  • 4 scobitori;
  • un ghiveci cu pamant (de acesta vei avea nevoie mai tarziu).

Scoate samburele din fructul de avocado si priveste-l putin. Daca te uiti cu atentie, este un pic mai ingust la un capat si ceva mai mare la celalalt capat (vom numi baza capatul mai mare).

Infige cele patru scobitori la baza samburelui, ca in imaginea de mai jos.

av1Pune samburele cu baza intr-un pahar cu apa, plin pana la buza. Baza ar trebui sa stea in apa, iar celalalt capat sa nu se ude deloc. Lasa paharul pe pervazul unei ferestre care da spre nord si ai grija sa schimbi apa des.

Samburele ar trebui sa inceapa sa incolteasca intr-o perioada de 2 pana la 8 saptamani (deci nu te speria daca nu se intampla nimic dupa doua saptamani). Pe masura ce radacinile cresc, vei vedea cum rasare si plantuta din capatul mai ingust al samburelui.

av02Odata ce plantuta ta ajunge pe la 15 cm, o poti transfera in ghiveciul cu pamant. Dupa ce o plantezi, mai poti taia cam jumatate din ea, astfel incat sa incurajezi cresterea.

Va fi nevoie sa o uzi destul de des, astfel incat pamantul sa fie mereu umed, dar fara sa ineci plantuta.

Ce zici? Ne apucam de plantat?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


2 comentarii la „Cum sa cresti un avocado in casa”

    1. Pana la primul avocado veti avea nevoie de putina rabdare si multa grija si dragoste pentru plantuta. Dureaza intre 2 si 8 saptamani ca sa iasa vlastarul. Fiind plantat in casa, poate dura chiar cativa ani pana cand planta este destul de matura, astfel incat sa faca fructe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s