Cum recunosti un episod de epilepsie

Cum recunosti un episod de epilepsie

Epilepsia este o boala neurologica, ce poate aparea la adulti si la copii deopotriva. Atat cei afectati, cat si cei din jurul lor ar trebui sa stie cum sa recunoasca epilepsia, pentru a putea cere, respectiv oferi, prim ajutor. La Traieste Sanatos cu Simona, vorbim in detaliu despre aceasta boala.

„1% din populatia tarii sufera de epilepsie. E a patra cea mai frecventa boala neurologica”, aflam de la dr. Dan Mitrea, medic primar neurolog.

Exista forme de epilepsie genetica (te nasti cu boala), in care poti avea crize inca de la inceputul vietii. Cauzele sunt fie defecte in dezvoltarea creierului in perioada intrauterina, fie traumatisme la nastere. Totodata, epilepsia poate fi dobandita, facandu-se remarcata la varsta adulta.

Manifestarile unui episod de epilepsie pot fi usoare (clipit mai des, timp in care nu interactioneaza cu interlocutorul, senzatie de deja-vu, senzatie gustativa ciudata) sau mai grave (crize convulsive, pierderea starii de constiinta si miscari involuntare ale membrelor).

Ca sa acorzi prim ajutor cand cineva are o criza de epilepsie, trebuie sa pui bolnavul in pozitia de siguranta, pe o parte, sa ii asiguri libertatea cailor respiratorii si sa il sustii, astfel incat sa nu se loveasca involuntar. Este un mit faptul ca, daca nu ii deschizi gura, isi va inghiti limba.

Despre cum este diagnosticata epilepsia si ce tratamente exista iti vorbim acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s