Cum recunosti intoleranta la gluten la copii

Cum intoleranta la gluten a inceput sa fie diagnosticata tot mai des, iar boala tinde sa apara inca din copilarie, este important sa stii daca micutul tau se confrunta cu asa ceva. La Traieste Sanatos cu Simona, vorbim despre cum se manifesta intoleranta la gluten la copii si ce presupune aceasta afectiune.

„Intoleranta la gluten este o boala autoimuna, in care corpul nostru formeaza niste anticorpi impotriva unei proteine numite gluten, care se gaseste in grau, orz, ovaz”, explica dr. Adelina Popescu, medic gastroenterolog.

De aceea, cei care sufera de aceasta boala trebuie sa evite toate produsele care contin astfel de cereale, cum ar fi produsele de panificatie, anumite condimente si chiar unele medicamente. Cum nu eista o vindecare pentru aceasta afectiune, este esential sa fie urmata o dieta fara gluten, in care cei afectati sa fie foarte atenti la etichetele produselor cumparate.

Circa o persoana din 300 este intoleranta la gluten, potrivit statisticilor. Totusi, pentru ca unele forme ale bolii sunt asimptomatice, frecventa celor nediagnosticati este mai mare. In mare parte, boala poate aparea fie la copiii cu varste sub 5 ani, fie la adultii aflati in intervalul 30-40 de ani.

Manifestari frecvente ale bolii sunt: dureri abdominale, balonare, flatulenta, scadere in greutate, diaree. La persoanele asimptomatice, se poate manifesta doar cu anemie. Intoleranta la gluten la copii poate avea ca simptom un deficit de crestere.

Cum se pune un diagnostic corect? Exista un tratament medicamentos pentru aceasta boala? Afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s