Cum pregatim copilul de divortul parintilor

Cum pregatim copilul de divortul parintilor

In conditiile in care cam 25% dintre familiile din Romania ajung la divort, este foarte important sa ne gandim si cum sa ii ghidam pe cei mici prin acest proces. La Meditatii pentru parinti, vorbim despre pasii esentiali pentru pregatirea copilului de divortul parintilor.

17.500 de copii, in fiecare an, provin practic din familii care divorteaza si atunci este bine sa stim cum sa ne informam copilul si cum sa ne apropiem de el in momentul in care noi luam aceasta decizie”, explica Gabriela Saulea, Presedinte Asociatia Calatoria Divortului.

Daca cel mic vede cele mai rele parti din divortul parintilor (ostilitate, acuzatii, emotii puternice), copilul va ajunge sa fie traumatizat de aceasta experienta. Oricum, divortul este un proces greu, dureros si care lasa urme, dar il putem face mai suportabil pentru micutii nostri, urmand cativa pasi de baza:

  • anuntul despre divort sa fie facut de ambii parinti, pentru a-i arata copilului ca decizia a fost comuna;
  • colaborarea dintre parinti in tot ceea ce inseamna cresterea copilului;
  • copilul trebuie sa inteleaga ca nimeni nu este vinovat (nici parintii lui, nici el insusi);
  • copilul trebuie sa inteleaga ca este in continuare iubit la fel de mult de ambii parinti;
  • anuntul despre divort sa fie facut doar cand parintii sunt absolut siguri ca nu exista nicio alta solutie;
  • parintii trebuie sa ii ofere copilului un timp de acomodare si raspunsuri la intrebari.

Asociatia Calatoria Divortului le-a pus la dispozitie parintilor un ghid de parenting dupa divort, gratuit, ce poate fi descarcat de pe site-ul organizatiei.

Mai multe despre divortul parintilor pe intelesul copilului poti afla acum, la Meditatii pentru parinti.

Scopul acestui material redactional este de a informa parintii. Credem ca un parinte bine informat poate lua mai responsabil decizii privind educatia copilului sau. Informatiile transmise de intervievat reprezinta parerea personala a acestuia, nu au valoare de adevar absolut si nu reprezinta pozitia oficiala a Itsy Bitsy.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s