Cum ne ferim de alergiile cutanate

In general, alergiile pot avea manifestari cutanate (pe piele) sau respiratorii. In ce cazuri apar alergiile cutanate? Ce reactii au? Si ce poti face pentru a evita sa ai neplaceri?

Alergiile cutanate pot fi legate strict de ceva ce ai atins sau care a venit in contact direct pe o anumita zona de piele. De asemenea, pot aparea dupa ce ai mancat ceva.

Cel mai frecvent, se intampla ca reactiile alergice sa fie mostenite genetic (cum ar fi dermatita atopica la copii sau la adultI).

Dar noi toti putem dezvolta, la un moment dat in viata, reactii alergice cutanate la substante, alimente sau medicamente la care poate ca, in urma cu ceva luni, nu dezvoltam. Acestea sunt reactiile alergice sporadice. Acest lucru se intampla pentru ca alergiile sunt in stransa legatura cu imunitatea noastra, care se modifica in functie de foarte multi factori (climatici, psihici, medicamentosi, alimentari, insomnie).

Este bine de stiut ca reactiile alergice sporadice (care apar la persoane fara o predispozitie genetica) pot disparea, daca pacientul elimina din alimentatie sau uz substantele declansatoare, folosite multa vreme, iar tratamentul sa se faca cat mai repede.

In ceea priveste reactiile alergice cutanate, care apar la copiii atopici, acestea pot fi mai discrete sau mai importante. Ce trebuie sa nu uite parintii este ca aceasta este o boala cronica si ca nu facem tratamentul o data si am rezolvat problema.

Un alt lucru foarte important este sa hidratam pielea copiilor atopici zilnic (iarna chiar de doua ori pe zi), pentru ca bariera epidermica sa fie intacta, fara brese pe unde pot intra usor alergenii si bacteriile.

Totodata, foarte important este sa iti obisnuiesti micutul sa se spele cu un sapun cu PH 5,5 si a unei ape care sa nu fie dura.

De aceea, eu recomand in prima faza substante de dedurizare a apei de baie (sau instalatii).

In concluzie, nu uita ca, pentru a avea un copil atopic cat mai sanatos, el trebuie sa aiba: sapun PH5,5, apa de baie dedurizata, emolient potrivit (iarna mai des decit vara) si, nu in ultimul rand, soare la orele potrivite.

Nu uita de rabdare… si zambet! Acestea sunt niste instrumente foarte importante pentru imunitatea parintilor si a copiilor. La ce este alergic micutul tau?

Autor articol: Dr. Gianina Manea – Medic primar dermato-venerolog – Policlinica Speranta (Bucuresti)

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s