Cum le crestem copiilor stima de sine renuntand la control

Copiii se nasc perfecti. Marea provocare a noastra, ca parinti, e sa-i ajutam sa ramana astfel, fara sa-i incarcam cu asteptarile noastre si cu bagajul nostru emotional.

Adesea, insa, dintr-o grija prea mare pentru cei mici si din dorinta de a avea control asupra lor ajungem sa le „inabusim” vocea interioara, in loc sa-i invatam sa se conecteze cu sinele lor.

Invitata in emisiunea Suna bine cu Ruxandra Rusan, psihoterapeutul si consilierul scolar Gabriela Maalouf a vorbit despre cum e influentata stima de sine a copilului de stilul nostru de parenting.

Un copil al carui parinte decide in mod constant pentru el (ce, cat si cand sa manance, cum sa se imbrace, etc) sau face lucruri in locul lui ajunge sa creada ca nu stie sa faca nimic si va simti nevoia sa-i spuna mereu altcineva ce sa faca.

Atunci cand facem lucruri in locul lui ii transmitem copilului mesajul „nu esti in stare”.

Afla, din podcastul de mai jos, cum ii poti cultiva copilului increderea si stima de sine renuntand la controlul excesiv, incurajandu-i autonomia si oferindu-i suficiente ocazii de a-si dovedi ca e capabil sa faca lucruri singur.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s