Cum il faci pe copil sa te asculte?

„Cum il faci pe copil sa te asculte. Ma refer mai ales la copiii de 1-2 ani, adica aflati la varsta la care rugamintile parintilor pot fi usor ignorate sau considerate amuzante si optionale. De asta depinde insa foarte mult modul in care ii vorbesti copilului, pentru a te face ascultat. In primul rand, ii captezi mult mai usor atentia daca il privesti in ochi atunci cand ii vorbesti si te cobori la nivelul lui, la propriu. De asemenea, sunt sanse mai mari sa fii ascultat daca formulezi rugaminti simple si clare, in propozitii scurte, pe care cel mic sa le inteleaga usor. Asta ca sa nu mai spun ca tonul bland, dar ferm, este de preferat unui ton nervos. Iar abordarea vesela si glumeata face minuni, de cele mai multe ori.

Nu in ultimul rand, daca vrei ca cel mic sa te asculte, trebuie sa-i arati si tu ca il asculti, chiar daca poate nu intelegi mereu ce-ti spune. Acorda-i atentia de care are nevoie si trateaza-l cu respect, dar nu uita nici de pupici si imbratisari. Sunt lipiciul relatiei pe care o construieste, zi de zi, cu puiul tau.

Eu, una, recunosc faptul ca fetita noastra s-a dovedit pana acum destul de ascultatoare, desi nici n-am avut mari rugaminti la ea. Am insa uneori impresia ca nu ma asculta deloc si incep sa-mi dau seama cat de frustrant poate fi sa te confrunti cu astfel de situatii.”

Georgiana, mama de pici

Mai multe sfaturi din experienta de mama a Georgianei gasiti aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s