Cum ii explici copilului ce este abuzul sexual

Cum ii explici copilului ce este abuzul sexual

Sigur ca ne-am dori sa nu fie niciodata nevoie sa abordam acest subiect. Insa este mai bine sa previi astfel de situatii, informandu-ti copilul despre ce se poate intampla, decat sa te confrunti cu un episod in care micutul tau a fost atacat. La Meditatii pentru parinti, vorbim despre abuzul sexual si cum poate fi evitat.

„Abuzul sexual, la modul general, ar putea reprezenta orice actiune, orice comportament prin care o persoana incearca sa se foloseasca de o alta persoana”, explica psihoterapeutul Gaspar Gyorgy. Agresorul poate fi atat adult, cat si copil, iar intentia este, de regula, de a-si satisface o serie de nevoi personale.

De cele mai multe ori, astfel de abuzuri au loc pentru ca victimele nu stiu ca pot sa spuna Nu sau sunt pacaliti de agresorii care, de multe ori si mai ales in cazul copiilor, pot fi foarte sarmanti.

Educatia sexuala este cea mai buna unealta de a preveni abuzul sexual. Copiii afla ca sunt zone ale corpului in care nu ar trebui sa fie atinsi fara permisiunea lor, afla despre intimitate si consimtamant.

„Daca tu, ca parinte, iti echipezi copilul de mic cu o informatie corecta si il incurajezi sa vina sa iti spuna atunci cand cineva a avut un comportament nepotrivit, atunci cand cineva l-a atins in zonele intime, atunci cand cineva i-a vorbit intr-un fel nepotrivit, atunci poti interveni si stopa din timp o eventuala drama, o eventuala catastrofa”, mai spune Gaspar Gyorgy.

Mai multe despre abuzul sexual poti afla acum, la Meditatii pentru parinti.

Aceasta emisiune face parte din seria de emisiuni despre Educatie Sexuala pentru Parinti. Scopul acestui material este de a informa parintii, pentru ca noi credem ca un parinte informat poate lua mai responsabil decizii privind educatia copilului sau. Fiecare parinte e liber si responsabil sa isi educe copilul asa cum crede de cuviinta.

Textul materialului este realizat pe baza informatiilor transmise de specialistul intervievat si reprezinta parerea personala a acestuia, bazata pe studii stiintifice, experienta personala si profesionala. Informatiile acestea nu au valoare de adevar absolut si nu reprezinta pozitia oficiala a Itsy Bitsy.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s