Cum faci sa danseze viermisorii gumati

Un experiment stiintific ideal de incercat in familie ar trebui sa fie spectaculos, dar sa necesite putine materiale si sa solicite putin timp. Un astfel de experiment este cel al viermisorilor gumati dansatori, pentru care nu ai de pregatit multe materiale, dar care il va amuza foarte tare pe copilul tau.

Materiale necesare:

  • viermi gumati
  • bicarbonat de sodiu
  • otet
  • un tocator, un cutit ascutit si o furculita
  • 2 pahare transparente

Pentru inceput, amesteca intr-un pahar cu apa 3 linguri de bicarbonat de sodiu, apoi pune in solutia obtinuta cativa viermisori taiati in fasii subtiri (in sferturi). Lasa-i in pahar, la inmuiat, aproximativ 15 minute.

Intre timp, umple celalalt pahar cu otet.

Dupa ce-au trecut cele 15 minute, scoate cu o furculita viermisorii din paharul cu bicarbonat de sodiu si pune-i in paharul cu otet.

Ce se intampla?

Odata „aruncati” in paharul cu otet, viermisorii vor da startul unui adevarat spectacol: pe ei vor incepe sa se formeze o multime de bule mici, ca de apa minerala, iar in cateva secunde vei vedea cum viermisorii incep sa se ridice usor la suprafata paharului, de parca ar dansa.

Explicatia stiintifica

Dansul viermisorilor e, de fapt, efectul reactiei chimice dintre otet si bicarbonatul de sodiu. Atunci cand cele doua substante vin in contact se formeaza dioxid de carbon, sub forma unor bule gazoase. In cazul acestui experiment, bulele de gaz se formeaza chiar pe viermisori. Atunci cand bulele se ridica la suprafata paharului, ele ii fac si pe viermisori sa se ridice odata cu ele, facandu-i parca sa danseze.

Sursa: http://www.playdoughtoplato.com 

Daca ti-a placut acest experiment iti recomandam si altele asemanatoare, care folosesc aceeasi reactie „magica” dintre otet si bicarbonat de sodiu:

Cum faci un vulcan care erupe

Baloane care se umflu singure

Cum faci gheata fierbinte


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s