Cu sau fara lumina de veghe noaptea?

„O alta dilema din viata de parinte cu copil mic – sa il lasi sa doarma pe intuneric sau sa-i aprinzi o lumina, oricat de slaba? Multi parinti accesorizeaza dormitoarele cu lampi dragalase care sa le asigure copiilor o lumina discreta in timpul somnului. Unii apeleaza la lumina de veghe sa nu se sperie cei mici daca se trezesc pe intuneric, iar altii ca nu fie nevoie sa aprinda lumina de fiecare data cand ii verifica pe copii in timpul noptii.

Totusi, se pare ca somnul e mult mai odihnitor pe intuneric. Oricat de discreta ar fi, lumina de veghe impiedica eliberarea melatoninei, hormonul care ne pregateste organismul pentru somn si care se elibereaza doar atunci cand e intuneric in camera in care dormim.

Stiind sau nu acest lucru, multi parinti prefera sa faca bezna in camera copilului atunci cand acesta doarme si sa aprinda eventual o veioza cu lumina slaba atunci cand vor sa-l verifice pe cel mic. Printre acesti parinti ma numar si eu. Fetita noastra doarme pe intuneric din prima ei noapte acasa, si nu pare sa o deranjeze in vreun fel. Doar pe mine ma incomodeaza bezna atunci cand vreau sa vad daca e invelita sau nu, dar rezolv repede situatia dand la o parte draperiile, cat sa intre putina lumina de la stalpii de iluminat stradal.”

Georgiana, mama de pici


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s