„Copilul meu ma minte.”

Probabil te regasesti in aceasta marturisire dureroasa de parinte. Este una dintre supararile pe care le-am intalnit cel mai des, vorbind cu parintii despre relatia cu copiii lor. Si durerea creste cu timpul, odata cu numarul si volumul minciunilor pe care le spune copilul.

De ce ne minte copilul?

Ce urmareste sa obtina spunand o minciuna?

  1. Atunci cand copilul este mic si apare acest tip de comportament negativ, poate sa fie vorba despre aducerea fanteziei în realitate.

Este un „wishful thinking”, cum spun americanii.

  1. Dupa ce mai creste, copilul poate incepe sa minta din nevoia de conectare, pentru ca simte ca nu e acceptat asa cum e el.

Inventeaza lucruri care-l ajuta sa se integreze mai usor in anumite grupuri.

  1. Un alt motiv pentru care copilul minte este ca nu vrea sa ne dezamageasca pe noi, parintii.

Nu vrea sa ne raneasca si minte ca sa ne protejeze.

Interesant este ca pastram acest tipar si in viata noastra de adulti, manifestandu-l fata de persoanele iubite:

„Nu ti-am spus adevarul ca sa nu te ranesc.”

Cum reactioneaza cel mai adesea parintii cand copiii incep sa minta?

Sporesc controlul asupra copilului si-l verifica aproape in orice face, dar aceasta vanatoare de minciuni nu face decat sa alimenteze si mai mult fenomenul.

Simtind tot mai putina incredere din partea parintelui, copilul incepe sa ascunda din ce in ce mai multe, pentru a nu isca discutii, reactii, pedepse…

Astfel, minciunile cresc, se inmultesc si corodeaza relatia pe care o avem cu copiii nostri.

Cum putem noi, parintii, sa prevenim aceaste situatii?

Ce putem face altfel asa incat sa dezvoltam o relatie deschisa si armonioasa cu copilul nostru, bazata pe onestitate si incredere?

Urania Cremene ti-a oferit cateva raspunsuri intr-unul din podcast-urile din emisiunea de Parenting pe care o realizeazz cu Adriana Titieni.

Daca esti interesat de acest subiect si crezi ca tehnicile Uraniei dau rezultate, poti sa asculti inregistrarea aici.

Urania isi reincepe mult asteptatul turneu de evenimente din acest an. Ne-a promis multe suprize printre care se numara si prezenta lui Daniel Osmanovici in seminariile ei. Afla mai multe despre colaborarea lor aici.

Daca vrei sa participi si tu la seminariile Uraniei, sau vrei sa recomanzi unui prieten sau unei rude, gasesti calendarul de evenimente aici.

Primul seminar GRATUIT “18 Tehnici Fundamentale de Parenting pentru Copii Echilibrati si Parinti Impliniti” din acest an va fi la Bucuresti. Vezi calendarul aici.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s