Copiii palmuiti de parinti devin agresivi

Un grup de cercetatori de la Universitatea Tulane, din New Orleans, S.U.A., arata, intr-un raport publicat recent, ca micutii care sunt palmuiti prezinta mai multe riscuri de a deveni agresivi, fata de copiii care nu au parte de aceste metode de disciplinare.

Raportul a fost realizat in urma unui studiu la care au participat aproape 2.500 de mame cu copii in varsta de 3 ani.

Intrebate daca obisnuiesc sa-si palmuiasca micutii, peste 45% dintre mamici au spus ca nu au recurs la acest comportament in ultima luna. Aproape 28% dintre ele au spus ca le-au dat copiilor o palma sau doua, iar 26,5% au recunoscut ca si-au palmuit copiii de mai mult de doua ori.

Realizatorii studiului spun ca micutii care primesc palme nu devin nicidecum mai cuminti ci, din contra, tind sa devina agresivi si rautaciosi cu ceilalti.

Studiul a avut in vedere si alti factori care pot fi responsabili de tendintele violente ale unui copil, cum ar fi neglijenta parentala, depresia si stresul mamei. Cu toate acestea, violenta materna pare sa cauzeze cel mai frecvent agresivitatea copiilor. Aceasta deoarece, spun specialistii, copiii isi petrec cea mai mare parte din primii ani de viata observand, invatand si imitand.

Din pacate, numeroase alte studii arata ca foarte multi parinti apeleaza in continuare la bataie pentru a-i „disciplina” pe copii. 

Potrivit unei statistici realizate in 2009 de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, jumatate dintre parintii din Romania folosesc bataia ca metoda de disciplinare, in timp ce mai mult de trei sferturi dintre copii declara ca sunt batuti de parinti.

In plus, cel mai recent raport UNICEF arata ca doua treimi dintre romani inca mai considera ca „bataia e rupta din Rai”, desi, inca din 2004, Romania se afla printre putinele tari din lume in care legislatia interzice folosirea pedepselor fizice asupra copilului.

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s