Copiii, mai preocupati de posibilele pericole online

In ultimele luni, operatorii serviciului Helpline a proiectului Sigur.info au sesizat o tendinta crescuta atat din partea copiilor, cat si a parintilor, de a apela la acest serviciu din dorinta de informare cu privire la posibilele pericole existente in domeniul online.

Potrivit organizatiei Salvati Copiii Romania, in tara noastra s-au primit la linia Helpline, in perioada aprilie 2009 – ianuarie 2011, peste 569 de apeluri si sesizari din partea copiilor si adultilor, printre problemele semnalate numarandu-se: hartuirea si abuzul pe Internet (189), furtul de date personale (125), cazurile de frauda si/sau spam (25), pornografie (20) si santaj (13).

[imagethumb=”1274″] Ieri, cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet 2011, au fost prezentate concluziile studiului comparativ EU Kids Online II, realizat la initiativa Comisiei Europene in 25 de tari europene in anul 2010.

Conform acestuia, jumatate dintre copiii si adolescentii cu varste intre 11 si 16 ani isi creeaza mult mai usor o personalitate proprie online decat una in viata reala.

Tinerii isi petrec timp pe Internet deoarece acesta le ofera posibilitatea de a-si exprima opiniile si a-si face prieteni:
• Pentru 50% dintre copiii cu varste intre 11 si 16 ani, utilizatori de Internet, este mai confortabil sa fie ei insisi pe Internet decat in relatiile reale;
• 45% dintre copii au subiecte de discutie diferite in mediul online decat in conversatiile fata in fata;
• O treime dintre acestia (32%) vorbesc mai deschis pe Internet despre problemele private decat in cadrul discutiilor directe.

Aceste procente sugereaza ca pentru jumatate dintre copii si tineri Internetul este mai mult decat un joc, este viata lor, tema centrala a Zilei Sigurantei pe Internet la nivel european, precum si cea a concursului national organizat cu aceeasi ocazie.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s