Clinica Nera: Pune o caramida impotriva cancerului!

Indiferent de varsta, aflam despre tot mai multe cazuri de cancer. Dar, depistata la timp, aceasta boala se poate trata. Contribuie la construirea centrului de recuperare oncologica – Clinica Nera!

Dr. Pavel Chirila, medic primar, doctor in stiinte medicale, specializare medicina interna, ne ofera cateva statistici asupra raspandirii cancerului. Dintre toate tarile europene, Romania are cei mai deteriorati indicatori de cancer. Iar cel mai mare procent de cancere la copii din Europa se gaseste tot in tara noastra.

Un alt factor de retinut este ca, desi incidenta acestei boli este mai mica in Romania decat in restul Europei, totusi, mortalitatea este mai mare. Ce inseamna asta? Inseamna ca boala nu este identificata la timp.

In cazul cancerelor, simptomele nu apar la inceput. Si, daca oamenii nu au parte de un control periodic, boala nu mai poate fi descoperita in timp. Deja, in stadiile III si IV, eficienta tratamentului este foarte scazuta.

Insa, cand cancerul este depistat in stadiile initiale, sansele de vindecare sunt extrem de mari.

In acest scop, se lucreaza la construirea Clinicii Nera. Aceasta va fi prima clinica de recuperare oncologica din Romania, care va incorpora si un centru de cercetari.

Clinica se va ocupa de bolnavii ce au cancer in stadiul initial. prin metode de recuperare: psihoterapie, nutritie, kinetoterapie, stil de viata etc. De asemenea, va exista si un departament de depistare precoce a cancerului, printr-o caravana ce va merge in localitatile tarii si va invita oamenii sa vina sa isi faca analizele.

Un proiect al Fundatiei „Sfanta Irina”, Clinica Nera a obtinut finantare de la Uniunea Europeana, dar, pentru finalizarea centrului, este nevoie de ajutorul tuturor.

Pana pe 15 aprilie, se organizeaza o campanie de strangere de fonduri. Pentru a ajuta proiectul, trimite un SMS la numarul 8843 (din orice retea de telefonie) si virezi astfel 2 euro in contul Fundatiei „Sfanta Irina”.

La acest proiect se lucreaza de peste 2 ani, iar anul acesta se spera la deschiderea clinicii, macar partial. Clinica Nera va fi inaltata, cu ajutorul tau si al celor care vor sa puna la temelia ei o fapta buna, in Valea Nerei, Severin.

Caravana va deveni functionala anul acesta si se va deplasa mai intai in orasele in care nu exista cabinete de depistare precoce a cancerului, apoi chiar si in sate si comune. Examenul imagistic facut de medicul de pe caravana va fi gratuit pentru oricine doreste.

De asemenea, clinica va avea si un departament de educatie sanitara pentru preventie, pentru ca unele cancere pot fi prevenite foarte simplu.

Exista anumite elemente in vietile oamenilor considerate factori oncogeni agravanti – factori de risc. Inlaturand acesti factori, reducem considerabil riscul de cancer. De exemplu fumatul, carnea in exces, abuzul de paine alba sau abuzul de hormoni la femei – toti acestia sunt factori de risc, la care putem renunta foarte usor.

Daca vrei sa ajuti si sa afli mai multe despre depistarea cancerului la timp, intra pe site-ul Clinicii Nera sau pe pagina oficiala de Facebook.

10629397_803620649710222_1464825298742962111_o

sursa foto: Clinica Nera – Facebook


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s