Citeste ceasul, jucandu-te!

Pentru ca stim ca cei mici invata cel mai bine prin joc, iata cateva idei pentru a-ti ajuta copilul sa invete sa citeasca ceasul!

In primul rand, este important sa intelegi ca puiul tau nu va invata sa citeasca ceasul dintr-odata, peste noapte. Acest lucru se intampla treptat, in timp, pe masura ce copilul invata din ce in ce mai multe notiuni.

De pe la 6-8 ani, putem vorbi despre invatarea acestei abilitati, pentru ca aceasta este varsta la care copiii invata numerele si aritmetica de baza.

Iti propun cateva jocuri pentru a-i ajuta pe cei mici sa inteleaga mai usor conceptul de timp si cum functioneaza un ceas.

  • Ceasul cu felii de pizza

Decupeaza un cerc mare, din carton sau o hartie mai groasa si, impreuna cu puiul tau, desenati-o ca o pizza. Apoi, decupeaza cercul in patru sferturi si asaza „pizza” intreaga pe o farfurie.

Dupa fiecare sfert de ora, adica de fiecare data cand limba mare a ceasului ajunge in dreptul numerelor 3, 6, 9 si 12, mai luati de pe farfurie cate o felie de „pizza”.

Poti face mai multe astfel de cercuri din hartie, pentru diferite unitati de timp. De exemplu, o pizza impartita intr-un sfert si trei sferturi sau una impartita in 12 bucati, pentru a numara din 5 in 5 minute.

Puteti sa va jucati si invers. Adica, pe o bucata de carton, scrii numerele 12, 3, 6 si 9 (in punctele cardinale corespunzatoare) si imparti cercul de carton in patru. Pe masura ce trece un sfert de ora, copilul coloreaza bucata respectiva.

  • Programul zilei

Impreuna cu micutul tau, faceti un tabel pentru programul zilei copilului tau. In dreptul fiecarei activitati, deseneaza-i un ceas care sa indice o ora.

Mai departe, copilul tau va trebui sa desluseasca ce ora indica fiecare ceas, in functie de unde sunt plasate acele. (Bineinteles, va fi nevoie sa ii fi explicat dinainte faptul ca limba mica indica orele, iar cea mare – minutele si ca 60 de minute formeaza o ora.)

Ii poti oferi un ceas numai al lui (cu numere mari si colorate), pe care sa il foloseasca pentru a sti cand este momentul pentru fiecare activitate din programul zilei.

 

Pe langa aceste jocuri, iti recomand sa iti intrebi copilul, de cate ori ai ocazia, cat este ceasul (sau cat arata limba mica si cat arata limba mare).

Mai ai si alte idei pentru a-l invata pe cel mic sa citeasca ceasul? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s