Cel mai bun leac pentru vindecarea ranilor sufletesti

In ultima vreme, se vorbeste tot mai mult despre nevoia de a ne cultiva prezenta constienta in tot ceea ce facem. De aceea, cel mai bun leac pentru vindecarea ranilor sufletesti este iubirea constienta.

In mod evident, aceste recomandari acopera si relatia parinte-copil, dar si relationarea in cuplu. Insa, ca psihoterapeut de cuplu, am observat ca este destul de dificil sa facem aceste schimbari daca mintea noastra nu detine niste ancore fata de cum arata o relatie bazata pe iubire si prezenta constienta.

Este evident ca o relatie constienta difera foarte mult de una inconstinta, insa care sunt elementele care fac diferenta? La aceasta intrebare esentiala ne ofera raspuns teoria IMAGO, una dintre cele mai complexe paradigme de conceptualizarea a vietii de cuplu si de familie.

Potrivit renumitilor Harville Hendrix si Helen L. Hunt, parintii terapiei IMAGO, principalele caracteristici ale unei relatii constiente si asumate sunt descrise in urmaoarele opt idei cheie:

  1. Partenerii unei relatii constiente recunosc faptul ca scopul relationarii este de a ne vindeca ranile din copilarie. Cei doi sunt angajati pentru a-si descoperi nevoile ignorate in copilarie si ofera spatiu in relatia lor pentru recuperarea aceastor neajunsuri psihologice si emotionale. Ei recunosc ca nevoile partenerului oglindesc in fapt punctele lor de crestere. Astfel, principiul de baza este intentia de a-i oferi celuilalt ceea ce nu a primit in copilarie, ajutandu-l astfel sa se vindece si oferindu-ne noua sansa de a creste.

  2. Partenerii care isi asuma o relatie constienta sunt deschisi pentru a-si arata vulnerabilitatile dobandite in copilarie. Acestia identifica nevoile si dorintele celuilalt si isi asuma angajamentul de a face tot posibilul pentru a raspunde acestor neajunsuri. Se incarca cu inspiratie de etapa de “indragostire romantica” si isi ofera reciproc darul “iubirii neconditionate”. Mai concret isi ajusteaza comportamentele, in mod intentionat, pentru a satisface nevoile partenerului si pentru a-si oferi suport reciproc in vindecarea ranilor psihologice, fara a cere nimic la schimb.

  3. Partenerii accepta faptul ca sunt diferiti, oferind spatiu pentru a-si manifesta unicitate si isi respecta universul interior – se considera egali. Acestia isi oglindesc unul altuia cuvintele, isi valideaza experientele si empatizeaza din punct de vedere emotional. Partenerii isi exprima “diferentele”, pastrandu-si egalitatea. Iar esenta comunicarii lor este dialogul.

  4. Partenerii isi pastreaza energia in interiorul relatiei. Cand se simt inconfortabil sau constata ca nevoile nu le sunt satisfacute, isi exprima ingrijorarile si nemultumirile fara a se retraga din relatie sau a cauta surogat in afara relatiei. Agresivitatea sau negativitatea sunt inlocuite cu punerea emotiilor in cuvinte – intr-o maniera constructiva.

  5. Comunicarea constructiva este lipsita de critica, blamare sau pedepse psihologice ori verbale la adresa celuilalt. Intr-o relatie constienta, critica nu-si are locul, conceptul de “critica constructiva” nu exista la nivel de relatie.

  6. Partenerii constienti in plan relational accepta toata paleta de emotii traita de celalalt, chiar si atunci cand vine vorba de furie. Acestia recunosc faptul ca furia este cel mai adesea o exprimare a suferintei, care de cele mai multe ori isi are radacinile in copilarie. Emotiile negative nu sunt exprimate spontan sau distructiv, acestia si-au dezvoltat abilitatea de a “contine” durerea celuilalt si de a nu cauza daune emotionale si mai mari. Furia este exprimata doar cu “programare”.

  7. In relatia constienta, partenerii au invatat sa-si asume trasaturile negative fara a le “proiecta” asupra celuilalt. Isi asuma responsabiliatatea pentru acele parti ale Sinelui de care nu sunt mandri, invata sa le gestioneze si sa le integreze.

  8. Partenerii constienti isi dezvolta propriul repertoriu de resurse si calitati, fara sa se foloseasca de celalalt pentru a compensa anumite parti lipsa ale Sinelui. Cauta sa devina intregi prin sprijin reciproc in cultivarea universului interior si nu prin a profita unul de celalalt. In relatiile constiente, fiecare partener sprijina efortul celuilalt de a (re)deveni un intreg.

Pentru a descoperi cum putem ajunge de la starea de inconstienta, la una de relationare constienta va invitam pe 23 si 24 mai la conferinta IMAGO, organizatain premiera in Romania.

Asociatia Multiculturala de Psihologie si Psihoterapie si Otilia Mantelers, alaturi de numerosi parteneri printer care se numara si radio Itsy Bitsy, si-au unit eforturile pentru ai aduce in România pe Harville Hendrix & Helen LaKelly Hunt, doi dintre cei mai indragiti terapeuti de cuplu si familie din intreaga lume. Pentru inscriere si mai multe informatii va invitam sa accesati: www.harville-helen.ro.

Autor articol: Gaspar Gyorgy – psiholog clinician, psihoterapeut relational


Ultimele articole

Un comentariu la „Cel mai bun leac pentru vindecarea ranilor sufletesti”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s