Cealalta problema postnatala

Cu siguranta, ai auzit de depresia postnatala. Insa aceasta afectiune are si o ruda, de care se vorbeste mai putin: anxietatea postpartum.

Daca depresia postnatala a inceput sa fie luata in serios de tot mai multe persoane, anxietatea proaspetelor mamici nu este inca vazuta ca o afectiune reala. Sigur, este normal ca o femeie care tocmai a nascut sa isi faca griji pentru sanatatea ei si a puiului venit pe lume. Insa cata ingrijorare este prea multa? Pentru unele femei, grijile se pot amplifica pana la nivelul de tulburare.

In cazul anxietatii postpartum, mamica este atat de coplesita de ganduri negre incat ii este afectata si sanatatea fizica, prin simptome precum: batai puternice si rapide ale inimii, ameteli, stari de voma, atacuri de panica sau insomnii. Netratata, anxietatea postnatala poate interveni in relatia dintre mama si copilul sau.

Problema este ca, daca nimeni nu vorbeste despre aceasta stare ca fiind o adevarata problema, nici femeia care sufera de aceasta afectiune nu va mentiona nimic, simtindu-se izolata si invalidata. Va crede ca este singura care trece prin aceasta experienta si ca probabil nici nu este ceva serios.

Pe de alta parte, este nevoie ca persoanele din jurul proaspetei mamici sa inteleaga ca, chiar daca femeia pare ca se simte bine, acesta este doar un comportament de suprafata. Multe persoane care sufera de anxietate reusesc sa isi mascheze afectiunea.

Pentru mama cu anxietate, o vizita de rutina la doctor poate provoca o multime de scenarii, care mai de care mai infricosatoare. Mama cu anxietate este aceea care nu poate sa doarma noaptea, de teama ca bebelusul ei se va sufoca in somn. Anxietatea postnatala este atunci cand esti ingrozita de ce s-ar putea intampla cu sanatatea sugarului, daca tu mananci chiar si o farama de ceva nesanatos si alaptezi. Sunt griji normale, insa duse intr-o extrema nesanatoasa pentru tine si pentru bebelus.

Daca simti ca ceva nu este in regula cu starea ta, cel mai bine este sa ai curajul sa vorbesti despre asta cu cei dragi si sa cauti ajutor de la un specialist.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s