Ce se intampla cand copilul te vede suparat

Cum reactioneaza copiii atunci cand ai o stare de spirit negativa sau ca tipi la alt adult? Rezultatele acestui studiu s-ar putea sa te surprinda.

Contrar aparentelor, copiii, chiar si de la cele mai fragede varste, sunt foarte buni observatori si pot cantari o situatie mai bine chiar decat unii adulti.

Copiii isi ajusteaza comportamentul in functie de ce se intampla in jurul lor

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Invatarii si al Stiintelor Creierului de la Universitatea din Washington, micutii nostri, inca de la varsta de 15 luni, invata cum sa isi ajusteze comportamentul, in functie de ceea ce se petrece in jurul lor.

Astfel, daca cel mic te vede cand esti suparat sau participa la o cearta intre parinti, copilul va deveni mai tacut, mai retras, astfel incat sa nu te supere mai mult.

Studiul a fost realizat pe 150 de copii de 15 luni. Fiecare copil primea o jucarie si era introdus intr-o atmosfera armonioasa, in care era invitat la joaca, aflandu-se in bratele mamicii sau taticului. In fata sa se aflau doi adulti. Situatia se schimba in momentul in care acele persoane incepeau sa se certe intre ei (nu tipau la copil; micutul era doar un observator).

Ce se intampla in momentul urmator? Micutii renuntau sa se mai joace, isi priveau parintii (pe post de referinta sociala) si deveneau mai tacuti.

„[Copiii] pot monitoriza ceea ce faci si sa se gandeasca la asta, sa planifice si sa isi ajusteze propriile actiuni, in concordanta cu situatia”, spune coautorul studiului, Dr. Andrew Meltzoff. „Partea interesanta este faptul ca ei pot face toate astea fara a se folosi de cuvinte. Au doar 15 luni, prea mici pentru a formula fraze.”

Urmareste-l mai jos pe Adrien, un baietel de doar 15 luni, aflat in experiment. Cum reactioneaza cand tonul adultului se schimba si observa o cearta?

Ce se intampla cand copilul tau te vede suparat? Cum reactioneaza?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

surse:

huffingtonpost.comsciencedirect.com

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s