Ce inseamna pentru copil suptul degetului

Ce inseamna pentru copil suptul degetului

Ca multor alti parinti, probabil ca si tie ti se pare enervant cand copilul tau isi suge degetul sau cand vezi ca nu mai scapa de suzeta. Dar este bine sa stii ce anume ascunde suptul degetului. La Traieste Sanatos cu Simona, iti spunem ce inseamna acest gest al piciului tau si ce poti face in privinta lui.

Stiai ca, inca din burtica mamei, fatul isi suge degetul? Suptul degetului este un gest reflex, pe care copilul il exerseaza inca din perioada intrauterina. „Este un gest care il ajuta sa se calmeze, sa se linisteasca. In burta mamei, de obicei, este fericit; ii place acolo, e in siguranta. Si atunci, simte nevoia sa fie in siguranta si in viata asta reala”, explica psihologul Daniela Gheorghe.

De obicei, copilul fie isi suge degetul, fie suge o paturica, o jucarie sau o suzeta. Nu aici este problema.

In schimb, este nevoie sa fim atenti la intensitatea cu care suge, care semnifica anxietatile piciului. Cu cat suptul degetului este mai intens, cu atat nevoia copilului de autocalmare este mai mare.

Totodata, contrar a ceea ce se crede, suptul degetului nu modifica dantura, daca piciul face acest gest doar in momentele de relaxare. Momentul in care gurita lui poate suferi modificari este atunci cand, din cauza anxietatii, apasa cu degetul prea tare.

Mai periculoasa decat suptul degetului este suzeta, sunt de parere multi ortodonti si psihologi de prin lume. Despre dezavantajele suzetei poti afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s