Ce faci cand nu isi strange jucariile

In incercarea de a-si convinge copiii sa-si stranga jucariile, multi parinti duc o „lupta apriga” cu micutii lor. Iata ce solutii ai la dispozitie.

In primul rand, stransul pare o corvoada. Cum ar fi daca ai transforma stransul in ceva distractiv?

  • Puteti sa va jucati strangand impreuna.
  • Compuneti un cantecel vesel cu stransul.
  • Luati cate un cos si mergeti prin casa ca prin magazin si strangeti „cumparaturile”.
  • Sau… strangeti in pasi de dans.

Daca jucariile sunt prea multe, atunci copilului ii va fi foarte greu sa le stranga singur. Iti propun sa ii lasi la indemana, in camera lui, putine jucarii. Si le poti roti periodic.

Iti doresti un copil organizat si independent? Atunci este important sa il inveti sa respecte reguli. Una dintre ele isi are radacinile in educatia Montessori: “Vei putea incepe un alt joc atunci cand cel cu care te joci acum va fi pus la loc.” Pentru aceasta regula, este nevoie ca toate jucariile sa aiba un loc. Cutia cu animalute, cutia cu masinute, cutia cu plusuri… putine din fiecare. Pentru ca el sa deprinda orice regula, va fi nevoie sa ii fii aproape si, cand este nevoie, sa ii reamintesti.

O alta regula utila poate fi: “Eu iti cer ca jucariile tale sa fie la locurile lor, seara, inainte de culcare.” Si ii spun si sanctiunea, consecinta logica a nerespectarii regulii: “Altfel, eu le voi lua si pune deoparte pentru 7 zile.” Cand va decide sa nu stranga, isi asuma aceasta consecinta.

Daca nu exista o regula clara si o consecinta, atunci ne vom enerva si vom aplica o pedeapsa: “Iti arunc toate jucariile la gunoi!!” Dupa ce ne linistim, ne dam seama ca este exagerata si nedreapta. Deci nu o mai aplicam. Si devenim incoerenti. Nu este cel mai bun model pe care vrem sa il transmitem copiilor, nu-i asa?

De aceea te invit sa fixezi reguli si sa le respecti. Iar in rest, bucurati-va impreuna de fiecare moment, chiar si cand strangeti jucariile.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s