Cat doarme copilul tau

A venit vremea de culcare. Dar cel mic nu vrea sa adoarma. Se agita si vrea sa se mai joace. Ce faci? Descopera cum sa iti duci copilul la culcare si de cate ore de somn are nevoie.

In ceea ce ii priveste pe copiii mici, somnul este inamicul. Sunt foarte de curiosi de lumea din jur, pe care abia acum incep sa o descopere. Au senzatia ca, daca merg la culcare, vor pierde timp pretios pentru explorare si distractie.

In alte cazuri, poate fi vorba de o frica. Pentru unii copii, somnul inseamna pierderea controlului. Altora le este frica de intuneric. Altii se tem ca vor uda patul. Alti micuti au frica de a nu se mai trezi.

Si atunci, mersul la culcare nu trebuie transformat in ceva obligatoriu, ceva care sa-i frustreze si mai mult. Somnul trebuie perceput ca ceva distractiv, care sa le satisfaca nevoia de nou.

De asemenea, inainte de culcare, elimina zgomotele din casa: inchide radioul si televizorul, vorbeste mai incet etc. Copilul tau are nevoie de o stare de liniste inainte de somn.

Cantitatea de timp petrecut dormind variaza odata cu varsta. Iata cateva indicatii, pe categorii de varsta:

•    Nou-nascutii (1-2 luni)

Nou-nascutii par sa doarma tot timpul. Singurele momente cand se trezesc par sa fie acelea cand vor sa manance sau sa fie schimbati.

Un bebelus de 1-2 luni poate dormi si pana la 15 ore pe zi. Dar nu te gandi ca 18 ore neintrerupte nu ai treaba cu el. Programul lor nu este regulat – se trezesc cam din ora in ora (desi pot dormi si cateva ore la rand).

In timpul somnului, ei sunt destul de activi: isi misca bratele si picioarele, zambesc, sug. Par nelinistiti tot timpul.

Cei mai multi nou-nascuti isi vor exprima oboseala prin plans si agitatie si isi vor freca ochii. Este bine sa ii duci la culcare cand sunt adormiti, dar nu cand dorm deja – trebuie sa se invete sa adoarma singuri. Incurajeaza-ti bebelusul sa doarma mai mult in timpul noptii si joaca-te mai mult cu el ziua.

•    Bebelusii (3-11 luni)
Cand ajunge pe la 6 luni, de regula, bebelusul nu mai are nevoie sa fie hranit si in timpul noptii si poate dormi pana dimineata. La aceasta varsta, bebelusii pot dormi intre 9 si 12 ore pe noapte. De asemenea, in timpul zilei, vor mai adormi de cateva ori, timp de 30 de minute pana la doua ore.

Incepi sa ii faci un program de culcare si de trezire bebelusului tau. Creeaza o rutina distractiva, dar consistenta, inainte de somn.

•    Copiii foarte mici (1-3 ani)

La aceasta varsta, copiii au nevoie de 12 pana la 14 ore de somn pe zi. In timpul zilei, cei mici nu mai dorm atat de mult. Ai grija sa nu atipeasca inainte de ora stabilita pentru culcare pentru ca va adormi greu sau se va trezi in timpul noptii si isi va da programul peste cap.

Asta este varsta la care incep fricile mentionate mai sus si cosmarurile. Imaginatia copiilor poate duce la probleme de somn. In aceste cazuri, foloseste o lumina de noapte, o paturica sau o jucarie pentru a-i calma.

•    Prescolarii (3-5 ani)

In mod normal, prescolari dorm intre 11 si 13 ore pe noapte. Dupa varsta de 5 ani, cei mai multi refuza sa mai faca pauze de somn in timpul zilei (de-ar sti ei cat o sa le lipseasca aceste pauze!).

Ca la copiii foarte mici, si prescolarii au parte de cosmaruri si insomnii, datorate imaginatiei foarte bogate. Citeste-le povesti si arata-le ca nu au de ce sa se teama de intuneric.

•    Scolarii (5-12 ani)
Copiii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani au nevoie cam de 11 ore de somn.

In timpul zilei, au deja programul foarte incarcat: scoala, teme, sporturi sau alte activitati extrascolare, jocurile si prietenii. In plus, in viata scolarilor apar noi influente: televizorul, jocurile pe calculator, internetul, telefonul mobil. Si sa nu uitam de produsele care contin cofeina, precum sucurile si alte dulciuri.

Toate acestea duc la o dificultate sporita in a adormi. De asemenea, incurajeaza cosmarurile si intreruperile somnului. Lipsa de somn poate duce la probleme in comportament, precum hiperactivitatea, sau le pot afecta performanta scolara.

Cat timp doarme copilasul tau?

sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s