Cat de des folosesti acest cuvant?

Sunt o multime de moduri prin care poti ghici anumite trasaturi ale interlocutorului tau. Daca esti atent/a la cuvintele pe care le foloseste, iti poti da seama de niste lucruri uimitoare.

Desi studiul statistic al limbajului, care ar permite analizarea anumitor tipare in conversatii, se afla inca la inceputuri, este clar ca sunt anumite sabloane pe care le putem descifra in cuvintele proprii si in cele ale interlocutorilor.

Bineinteles, peste 70% din ceea ce transmitem se realizeaza fara vorbe, prin limbajele nonverbal si paraverbal. Iar in ceea ce priveste limbajul verbal, de obicei, spunem ceea ce vrem sa spunem.

[Vezi si: Ce transmiti prin gesturi si ton]

Totusi, pe langa mesajul concret, direct, in cuvintele noastre se gasesc niste elemente care ne dau de gol personalitatea, dupa cum spun specialistii, elemente precum cat de des folosim anumite cuvinte si ce categorii de cuvinte preferam.

Gandeste-te doar la urmatorul exemplu simplu. Ce cuvinte folosesti cu prietenii si ce cuvinte folosesti cand aplici pentru un loc de munca? In functie de context, ne alegem cu grija limbajul, ce verbe folosim, ce substantive alegem. Dar studiile au mers mai departe de atat.

Se pare ca este mult mai greu sa controlam pronumele pe care le folosim si cuvintele de legatura. Sunt cuvinte mici, de care nici nu ne dam seama cand le folosim.

Cuvantul ”Eu”

Cel mai clar exemplu este cuvantul ”Eu”, adica atunci cand ne referim la noi insine cu pronumele de la persoana I singular.

Potrivit studiilor, persoanele care se refera la ele insele foarte des intr-o conversatie (eu, mie, imi) au o incredere in sine mai scazuta. De obicei, referirea la propria persoana are loc atunci cand cineva sufera sau este incomod cu sine insusi.

Sunt cazuri in care, folosit foarte des, pronumele la persoana I singular poate fi un semn al depresiei. Pe de alta parte, cand cineva trece printr-o trauma, tinde sa se distanteze de acel eveniment, folosind mai putin acest pronume.

Cei care folosesc ”Eu” foarte des intr-o conversatie sunt, in general, sinceri si simt o legatura emotionala cu povestea pe care o spun (pentru ca se implica). Sinceritatea mai este marcata si de cuvinte de legatura, care indica diferenta intre ce a facut o persoana si ce nu a facut, precum „totusi” sau „dar”.

[Vezi si: 4 moduri prin care depistezi un mincinos]

De cele mai multe ori, persoanele tinere se refera la ele insele mai des decat cele mai in varsta. Cu toate acestea, pe masura ce inaintam in varsta, folosim tot mai multe cuvinte ce indica emotii pozitive.

Tu de cate ori te referi la tine insuti/ insati? Te incadrezi in categoriile mentionate?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s