Cat creste un copil in primul an?

„Cat creste un copil in primul an. Suficient de mult incat sa te minunezi, la nici cateva luni de la nastere, de cat de mici ii erau copilului primele hainute. Eu una asa mi-am dat seama cat de mult crescuse fetita noastra in nici jumatate de an. Iar acum, la un an, are o greutate de aproape 3 ori mai mare decat la nastere si e cu circa 30 de centimetri mai inalta fata de ziua in care am facut prima data cunostinta. Asta inseamna ca e in grafic, adica pot sta linistita in privinta greutatii si inaltimii. Am avut insa si eu perioadele mele de ingrijorare, asa cum au mai toti parintii, cand ma intrebam daca cea mica a luat suficient de mult in greutate sau daca e destul de inalta pentru varsta ei.

Potrivit graficelor de crestere, un bebelus ia in greutate cate un kilogram pe luna – aproximativ – in primele 4 luni, apoi cate jumatate de kilogram pe luna, pana implineste un an. In ce priveste inaltimea, media de crestere in primul an e de circa 2 centimetri pe luna, astfel ca la aniversarea de un an, bebelusii au, in general, intre 70 si 80 de centimetri inaltime.

Bineinteles ca toate aceste cifre sunt orientative si variaza destul de mult de la un copil la altul. Medicul pediatru este cel in masura sa-l evalueze pe cel mic si sa iti spuna unde se incadreaza in grafic.”

Georgiana, mama de pici


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s