Campania Atlas Gripal continua si in sezonul 2021-2022

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Ministerul Sanatatii sustin campania Atlas Gripal: Totul despre gripa si Vaccinare Antigripala.

Inca de la lansarea platformei, in 2020, publicul poate accesa pe atlasgripal.ro informatii actualizate despre vaccinarea antigripala.

Platforma a fost realizata cu sprijinul AstraZeneca, iar actiunea face parte dintr-o campanie educationala ce are ca obiectiv informarea populatiei si a parintilor cu privire la importanta preventiei si imunizarii antigripale in randul copiilor si adolescentilor, complicatiile bolii asupra organismului, precum si optiunile de vaccin disponibile pe piata din Romania.

„Imunizarea antigripala ramane, chiar si in aceasta perioada, extrem de importanta pentru a reduce riscul unei duble infectari (cu virus gripal si SARS CoV-2) si pentru a evita posibile complicatii determinate de virusul gripal in randul copiilor si al comunitatii. SNMF incurajeaza vaccinarea antigripala a copiilor si adolescentilor avand in vedere ca vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa”, a declarat Dr. Dina Mergeani, Medic Primar Medicina de Familie, Presedintele SNMF.

Potrivit statisticilor publicate de INSP, in primele trei luni ale anului 2021, au fost vaccinate antigripal 2.434.336 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii, iar la nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 464.437 cu aproximativ 66 % mai mic, comparativ cu numarul
de cazuri inregistrat in aceeasi perioada a sezonului precedent, 1.347.182.

„Campania Atlas Gripal are ca obiectiv cresterea increderii populatiei in vaccinul antigripal prin constientizarea riscurilor nevaccinarii. Vaccinarea anuala este cea mai eficienta metoda de a reduce riscul de imbolnavire, de complicatii ale gripei, de spitalizare si in anumite cazuri, de deces. Rolul nostru in explicarea necesitatii vaccinarii antigripale este esential. Zilnic, sosesc in cabinete, persoane cu niveluri diferite de educatie, atat persoane care inteleg foarte bine avantajele si siguranta vaccinarii, cat si persoane care nu au informatii suficiente. Misiunea noastra este sa venim in intampinarea fiecarei persoane cu un dozaj specific de sfaturi si recomandari in functie de nivelul cunostintelor sale.”, a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicina de Familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Un studiu IMAS realizat anul trecut arata ca 28,9% dintre respondentii din mediul urban si 33,7% dintre respondentii din mediul rural considera ca s-au informat cu privire la vaccinarea antigripala a copiilor si au decis sa nu isi vaccineze copiii.

In ceea ce priveste perceptia cu privire la categoriile sociale pentru care vaccinarea antigripala asigura protectie, 72% dintre parinti considera ca vaccinarea protejeaza copilul, iar sub doua treimi afirma ca vaccinarea protejeaza intrega familie, respectiv intreaga comunitate
(63,2%, respectiv 59,9%).

In contextul prelungit al pandemiei COVID-19, vaccinarea antigripala ramane cea mai eficienta metoda de preventie recomandata de medici, reducand riscul coinfectiei cu ambele virusuri.

„Oricine poate contracta virusul gripal, chiar si oamenii perfect sanatosi. Problemele grave cauzate de gripa pot aparea la orice varsta, insa, unele persoane sunt expuse riscului de a dezvolta complicatii grave din cauza gripei, daca se imbolnavesc. In aceasta categorie sunt incluse persoanele de peste 65 de ani, persoane de orice varsta cu anumite afectiuni medicale cronice (precum astm, diabet sau bolile de inima), femeile insarcinate si copiii mai mici de 5 ani. Gripa este o infectie severa care poate conduce chiar si la deces. Decesul sau riscul de deces este, se pare, de zeci de ori mai mare la persoanele care au diverse boli cronice, cardiace sau pulmonare, fata de persoanele care nu au astfel de boli cronice.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Victoria Arama, Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals.

Prevenirea si reducerea severitatii bolii gripale si reducerea vizitelor in ambulatoriu, a spitalizarilor si a internarilor la unitatile de terapie intensiva prin vaccinarea antigripala ar putea, de asemenea, atenua presiunea asupra sistemului de sanatate din Romania, care conform datelor, se numara printre tarile membre UE cu cele mai scazute rate de vaccinare.

Proiectul Atlas Gripal isi continua misiunea de a incuraja publicul larg si parintii sa apeleze la medic pentru a lua cea mai buna decizie privind vaccinarea antigripala a copiilor si adolescentilor.

„Sezonul gripal 2021 – 2022 face parte dintr-un context sanitar dificil, care genereaza o presiune suplimentara asupra sistemului de sanatate romanesc. Faptul ca platforma educationala Atlas Gripal si campania educationala asociata isi continua obiectivul de a informa corect si transparent populatia, prin intermediul profesionistilor din domeniul sanatatii, cu privire la ce este gripa, tipurile de gripa sau optiunile de vaccinare antigripala este foarte important.”, a declarat Radu Rasinar, Director General AstraZeneca Romania.

Prin intermediul continutului interactiv, platforma reprezinta, in acest moment, unul dintre cele mai relevante instrumente in procesul de informare, un spatiu digital ce ofera acces la informatii sigure si esentiale in legatura cu gripa si preventia acesteia.

Informatiile sunt disponibile sub forma unor materiale audio interesante de tip podcast, articole de specialitate si infografice realizate pe intelesul tuturor.

Mai multe informatii despre prevenirea gripei, precum si despre importanta
imunizarii prin vaccinarea antigripala pot fi consultate pe platforma www.atlasgripal.ro.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s