Cadrele didactice si elevii din Romania, invitati sa participe la „Cea mai mare lectie din lume”

In contextul Zilei Internationale a Drepturilor Copilului, sarbatorita in toata lumea pe 20 noiembrie, UNICEF in Romania invita cadrele didactice si elevii din Romania sa se alature initiativei globale „Cea mai mare lectie din lume” (World Largest Lesson).

Pana pe 22 noiembrie, cu ajutorul materialelor oferite de UNICEF, invatatorii si profesorii vor tine o ora de educatie despre actiunile pe care le putem intreprinde impotriva schimbarilor climatice.

Schimbarile climatice reprezinta o tema de mare interes pentru copii si tineri, care si-au manifestat de nenumarate ori ingrijorarea cu privire la viitorul planetei si al generatiilor din care ei fac parte.

Tematica protectiei mediului din acest an raspunde cererii globale din partea cadrelor didactice de a avea materiale de predare adaptate pentru acest subiect, dar si ca urmare a interesului crescand al autoritatilor de a include in programa scolara educatia pentru dezvoltare durabila.

Elevii din Romania care vor lua parte la cea mai mare lectie din lume vor discuta despre un subiect de mediu actual si important.

In contextul pandemiei COVID-19, cresterea cantitatilor de echipamente de protectie personala (masti, manusi etc.) folosite la nivel global a generat o sursa suplimentara de poluare. Si in Romania, mastile si manusile aruncate in mod necorespunzator pot deveni o problema de sanatate si de mediu, deopotriva.

Copiii vor afla cum sa se debaraseze responsabil de aceste materiale, in siguranta atat pentru oameni cat si pentru natura. De asemenea, vor fi indrumati sa vina cu idei de actiuni colective pentru ca in localitatile lor sa nu mai existe astfel de obiecte aruncate la intamplare.

Pe baza planului de lectie care ii va ghida, pas cu pas, cadrele didactice si elevii vor identifica moduri prin care sa-si informeze comunitatea despre riscurile debarasarii incorecte de materialele de protectie personala si prin care sa incurajeze comportamentul responsabil in acest sens.

„Pandemia de coronavirus a pus in pericol inca de la inceput educatia copiilor, iar pericolul a devenit si mai evident in ultimele saptamani si zile, odata cu cresterea numarului de infectari si cu aplicarea scenariului rosu la nivelul intregii tari. in acest context, UNICEF ii invita pe elevi si pe cadre didactice sa se alature altor milioane de copii si profesori din intreaga lume, la fel de afectati de aceasta pandemie, intr-un demers unic, prilejuit de apropiata aniversare a Zilei Internationale a Drepturilor Copilului, prin care pot invata cum sa reconstruim o lume mai curata si mai sigura pentru generatiile de acum si din viitor”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

UNICEF pune la dispozitia profesorilor si elevilor resurse gratuite pentru a invata despre actiuni concrete impotriva schimbarilor climatice, Obiectivele de Dezvoltare Durabila incluse pe Agenda 2030 si modurile responsabile de a gestiona echipamentele de protectie personala de care avem nevoie in contextul pandemiei COVID-19.

Suportul de curs este conceput intr-un format vizual interactiv, usor accesibil copiilor si adaptat predarii online.

Resursele pentru cea mai mare lectie din lume vor putea fi folosite de pedagogi si pe viitor, ca materiale didactice pentru programe de educatie continua avand ca obiect protectia mediului.

Materialele didactice pentru lectie sunt disponibile pe www.qie.ro/drepturilecopilului/. Accesand acest link, cadrele didactice se pot inregistra si descarca materialele de suport.

Dupa incheierea lectiei, cadrele didactice sunt rugate sa incarce fotografii si alte materiale rezultate. Dupa aceasta etapa, certificatul de participare va fi eliberat in format electronic.

Participand la cea mai mare lectie din lume, copiii si cadrele didactice din Romania se alatura unei comunitati globale de tineri dornici sa contribuie la schimbarile necesare implementarii Obiectivelor de Dezvoltare Durabila asumate de statele membre ONU.

Anul trecut, la nivel mondial, milioane de copii au participat la “Cea mai mare lectie din lume”.

In fiecare an, pe 20 noiembrie, pentru a marca adoptarea Conventiei cu privire la drepturile copilului, UNICEF celebreaza Ziua Internationala a Drepturilor Copilului la nivel global. Este o zi de actiune pentru copii, animata de catre copii, o zi distractiva, dar cu un mesaj serios. In 2020, pe fondul problemelor care au afectat toate tarile lumii, este esential ca tinerele generatii sa ramana implicate in promovarea si respectarea drepturilor lor. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s