Autismul implica mai putina genetica decat se credea

Pana in prezent, se considera ca factorii genetici contribuie in proportie de 90% la riscul unui copil de a avea autism, dar un nou studiu, realizat de cercetatorii de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Stanford, SUA, sugereaza ca factorii de mediu ar putea juca un rol mai important decat se credea anterior.

Cel mai mare studiu de acest gen a cercetat cazurile a 192 de perechi de gemeni care au autism – 54 identici (s-au dezvoltat din acelasi ovul) si 138 diferiti (s-au dezvoltat din ovule diferite).

Surpriza cercetatorilor a fost aceea de a descoperi un numar mai mare de gemeni diferiti care au autism, decat identici. Gemenii care s-au dezvoltat din ovule diferite au doar jumatate din gene identice. Rezultatul sugereaza ca exista alti factori, diferiti de cei genetici, care influenteaza aparitia autismului.

Cercetatorii banuiau de mult timp ca exista factori de mediu care contribuie la aparitia autismului, sustine doctor Joachim Hallmayer, principalul autor al acestui studiu. Cercetari anterioare au demonstrat ca aceasta boala apare in primele saptamani de viata intrauterina.

Exista si dovezi care indica faptul ca varsta parintilor este la fel de importanta precum factorii ambientali. De asemenea, sexul reprezinta un factor important: autismul este mult mai raspandit la barbati decat la femei.

Deoarece exista multiple forme ale autismului, Hallmayer subliniaza importanta efectuarii unor studii suplimentare cu privire la autismul si factorii care contribuie la aparitia acestei boli, inclusiv interactiunea dintre factorii genetici si cei de mediu, care poate influenta in mod diferit.

Sursa: Descopera.ro

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s