Alimentatia in cazul problemelor digestive

Problemele digestive sunt destul de frecvente, intalnite atat la sugari si copilul mic, cat si la adult. Poate fi determinate de toxiinfectii alimentare, de un virus, de o bacterie sau de alimentatia neadecvata.

In general, boala diareica simpla se manifesta cu dureri abdominale si scaune diareice, asociate uneori cu varsaturi. Scaunele diareice pot fi de la unul-doua pe zi la cateva zeci.

In momentul in care apare un numar mare de scaune pe zi, deja copilul este deshidratat si obligatoriu trebuie sa-l internam intr-o clinica de boli infectioase, pentru ca viata lui poate fi pusa in pericol din cauza deshidratarii. Boala diareica simpla se trateaza foarte usor, cu regim dietetic si cu tratament medicamentos hotarat numai de catre medicul specialist pediatru. Regimul dietetic recomandat in boala diareica acuta este urmatorul :

Prima zi :

• ceai de menta, in care punem o tableta de calciu efervescent;
• supa de morcovi – o preparam din morcovi, apa si sare;
• zeama de orez si pilaf : din orez, apa si sare.

A doua zi :

• regimul din prima zi la care se adauga : carne fiarta de pui sau de vita.

A treia zi :

• regimul din a doua zi, la care se adauga : paine prajita. Noi recomandam crutoane pe care le punem in supa de morcovi sau, daca copilul este sugar, putem sa-i facem pesmet in loc de crutoane.

A patra zi :

• regimul din a treia zi, la care se adauga branza de vaci preparata in casa astfel : un litru de lapte batut, un litru de lapte dulce si sase tablete de calciu lactic. Se dau intr-un clocot, se adauga calciul lactic, se strecoara prin tifon si iese o cantitate foarte mare de branza de vaci, care ii ajunge copilului o saptamana intreaga.

A cincea zi :

• regimul din a patra zi, la care se adauga sticks-uri, biscuiti sarati care se piseaza pentru copilul mic;
• mere coapte;
• banane.

Din a sasea zi putem reintroduce laptele, numai ca in primele zile il preparam cu zeama de orez, nu cu apa fiarta si racita. Acesta este regimul in boala diareica acuta care poate fi aplicat si la copil, si la adult. De multe ori, dieta este mai importanta decat tratamentul medicamentos. Daca respectati dieta, o sa vedeti ca a doua zi apare scaunul de morcov si asta inseamna ca boala este spre vindecare.

Ce trebuie sa manance copilul atunci cand este constipat ?

Un copil este constipat daca are un scaun la un interval mai mare de trei zile.
Acum, depinde si de varsta copilului si de alimentatia acestuia. Daca un copil este alimentat natural, daca este alaptat de catre mama lui, scaunul normal poate insemna un scaun dupa fiecare masa sau un scaun la trei zile. Deci un scaun la trei zile la un copil alaptat natural nu inseamna constipatie.

La copilul alaptat artificial, care consuma un preparat de lapte oarecare, daca are scaun la mai mult de 2-3 zile putem spune ca avem de-a face cu constipatie si atunci trebuie sa ii dam un preparat de lapte care contine mai putin fier. Laptele adaptat contine fier si are tendinta sa constipe copilul. Incercam sa-i dam o alimentatie bogata in fibre si lichide care sa inmoaie scaunul si sa stimuleze defecatia. Asadar, rezolvam constipatia tot printr-o alimentatie corecta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s