Adolescentii, dependenti de telefoanele mobile

O zi fara telefon ii afecteaza atat de tare pe adolescenti, incat manifesta palpitatii si stari de anxietate, afirma cercetatorii.

Jumatate dintre adolescentii chestionati in cadrul unui studiu facut in 10 tari au declarat ca daca ar ramane 24 de ore fara mobil s-ar simti ca si cum le-ar fi fost amputata o mana.

Tinerii nu pot rezista nici macar o zi fara telefon mobil, iar atunci cand sunt nevoiti sa stea departe de gadgeturi sufera de anxietate si manifesta simptome asemanatoare cu cele ale oamenilor care au suferit amputari, afirma cercetatorii americani.

La studiul facut de Universitatea din Maryland, citat de cotidianul britanic „The Daily Telegraph”, au participat peste 1.000 de studenti din 10 tari. Pe baza rezultatelor, oamenii de stiinta au relevat ca tehnologia a devenit un element principal in vietile tinerilor. In timp ce telefoanele mobile sunt considerate cele mai importante pentru generatia tanara, celelalte dispozitive electronice, precum computerele, MP3 playerele si televizoarele joaca, de asemenea, un rol-cheie in viata acestora.

Foarte multe persoane tinere au acuzat simptome psihice si fizice asociate cu stresul atunci cand au fost nevoite sa petreaca o zi intreaga departe de gadegeturi. „Studentii vorbeau despre cat a fost de infricosator si despre cat de dependenti sunt de tehnologie”, a spus coordonatoarea proiectului, profesoara Susan Moeller.

„Se asteptau sa fie frustrati, dar nu credeau ca vor avea atacuri de panica si de anxietate”, a mai spus profesoara. Un student de la Universitatea din Maryland, care a participat la test, a comparat experienta de a sta fara niciun dispozitiv tehnologic cu aceea de a fi lipsit de o mana sau de un picior. „Simteam cum vibra sau suna telefonul atunci cand primeam mesaje, cu toate ca nu il aveam la mine”, a spus tanarul, pe nume Ryan Blondino.

In urma studiului s-au constatat putine diferente intre studenti si modurile in care acestia folosesc tehnologia, cu toate ca intre tarile din care proveneau sunt diferente enorme din punct de vedere economic, cultural si politic. Toti adolescentii au folosit aceleasi cuvinte pentru a spune ce au simtit cand au stat fara mobile. Cele mai des intalnite descrieri au fost „confuz, anxios, iritat, nesigur, nervos, agitat, dependent, panicat, furios, singur, paranoic”.

Cercetatorii afirma ca majoritatea studentilor, indiferent din tarile din care provin, dezvoltate sau in curs de dezvoltare, sunt la fel de dependenti de noile tehnologii. „Telefoanele mobile au devenit pentru noua generatie o plasa de siguranta”, considera oamenii de stiinta.

Sursa: Adevarul


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s