Accesul la tehnologie pentru persoanele cu dizabilitati

Accesul la tehnologie pentru persoanele cu dizabilitati

In aceasta editie speciala a emisiunii Meditatii pentru parinti, exploram accesul la tehnologie pentru persoanele cu dizabilitati, in special pentru nevazatori. Cum ii poate ajuta tehnologia? Aflam acum.

Pentru a imbunatati calitatea vietii persoanelor cu dizabilitati, este nevoie sa lucram impreuna pentru crearea si adoptarea diverselor forme de sprijin, care se bazeaza, din ce in ce mai mult, pe tehnologie.

„As vrea sa imi exprim incantarea si aprecierea pentru foarte multe multinationale care finanteaza intr-un mod foarte specific tot felul de proiecte bazate pe nevoi reale ale persoanelor cu dizabilitati”, mentioneaza Florin Georgescu, Presedinte Asociatia Tandem.

Ce inseamna o tehnologie pentru persoanele cu dizabilitati? Ce proiecte sunt in lucru in acest moment? Aflam acum, la Meditatii pentru parinti.

Despre tehnologiile de acces

Tehnologiile de acces sunt cele care ajuta o persoana cu dizabilitati sa acceseze un anumit dispozitiv. De exemplu, in ziua de azi, cele mai multe smartphones, tablete si laptopuri dispun de functia de sinteza vocala, numita Accesibilitate; odata activata functia din setarile dispozitivului, o voce citeste orice cuvant de pe ecran, fiind astfel foarte utila pentru oamenii nevazatori. Dar o astfel de setare este doar una dintre cele mai simple tehnologii de acces.

In prezent, Asociatia Tandem lucreaza la o multime de proiecte de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilitati, precum:

  • Smart Public Transport – Accesibilizarea mijloacelor de transport pentru nevazatori.
  • Tandem Navigator – GPS pietonal pentru nevazatori.
  • Tandem Acces – Accesibilizarea statiilor de metrou – proiect sprijinit de Fundatia Orange, prin programul de finantare „Lumea prin Culoare si Sunet” editia 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s