3 filme despre pierderea cuiva drag

Unele subiecte, precum pierderea unei persoane dragi, pot fi greu de explicat copiilor. De aceea, iti sugerez o serie de filme de vazut in familie, care sa ii ajute pe cei mici sa isi inteleaga mai bine emotiile.

Discutia despre moarte nu trebuie sa fie mereu sumbra, ci poate lua multe forme. Cum este legenda pasarii Phoenix, care renaste din propria cenusa. Fiind un subiect greu de abordat si de explicat, putem sa ne folosim de anumite instrumente, cum ar fi filmele, pentru a incepe o conversatie.

Mai departe, iti propun 3 filme pentru timpul in familie, care ilustreaza pierderea si emotiile ce se succed (regretul, tristetea etc.), dar care ofera si alinare, intelegere si speranta. Dupa ce vezi aceste filme alaturi de copilul tau, iti sugerez sa purtati si o conversatie, in care cel mic sa iti spuna ce a simtit, ce a inteles, ce intrebari mai are.

  • Regele Leu (The Lion King – 1994)

Una dintre piesele definitorii ale acestei animatii (si ideea principala, regasita pe tot parcursul filmului) este Circle of Life (Ciclul Vietii). Dupa un sfarsit vine un nou inceput, iar moartea nu inseamna nicidecum destinatia finala.

Regele Leu este povestea lui Simba, micul pui de leu, care, in urma mortii tatalui sau, trebuie sa isi revendice tronul din ghearele unchiului sau malefic, Scar.

Personajele haioase si cantecele usor de retinut se impletesc foarte frumos cu invatamintele profunde, in aceasta animatie de la Disney.

Una dintre lectiile foarte utile in acest film apare in momentul in care Simba, devenit adult, vrea sa fuga de responsabilitatile tale, nefiind inca impacat cu moartea tatalui sau. Ca urmare, inteleapta maimuta Rafiki ii spune: „Da, trecutul poate sa doara. Dar, dupa cum vad eu lucrurile, poti fie sa fugi de el, fie sa inveti din el.”

  • Bridge to Terabithia (Podul catre Terabithia – 2007)

In 1977, o tanara mama, Katherine Paterson, a scris o carte pentru a-si consola fiul, David, al carui prieten bun murise intr-un accident. In timp, cartea a ajuns sa stranga o multime de premii, sa fie citita in scoli si sa fie adaptata in filme. Este vorba despre Podul catre Terabithia.

Romanul a avut un succes atat de mare datorita sinceritatii cu care sunt prezentate emotiile diverse, ce insotesc pierderea cuiva drag.

In Podul catre Terabithia, doi copii, Jesse Aarons si Leslie Burke, isi creeaza o lume fantastica, numita Terabithia, unde evadeaza in imaginatia lor. Jesse se simte izolat de familia sa si formeaza o legatura foarte stransa cu Leslie. De la ea va invata, intr-un fel, ce inseamna pierderea unei persoane dragi.

Este foarte important ca, dupa acest film, sa incerci sa vorbesti cu puiul tau despre ce inseamna Terabithia si de ce fiecare dintre noi are nevoie de un astfel de loc.

  • Up (Acolo Sus – 2009)

Un alt film de la Disney, de aceasta data in parteneriat cu Pixar, este Up. Spre deosebire de celelalte animatii, Up incepe direct cu o moarte. Dupa un montaj foarte emotionant, ce prezinta dragostea dintre personajele Carl si Ellie si prietenia lor din copilarie si pana la batranete, aflam ca Ellie a murit. Carl a ramas singur si ostil fata de lume, refuzand sa plece din casa pustie. Pana cand… ajunge sa cunoasca un baietel, care ii schimba viata complet.

Filmul este adorabil, plin de optimism si speranta, prezentand procesul de recuperare, prin care trece Carl, indurerat fiind.

Tu ce alte filme care ilustreaza pierderea mai stii?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Un comentariu la „3 filme despre pierderea cuiva drag”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s