3 filme care ne apropie de cartile clasice

S-ar putea sa te surprinda, dar filmele pot fi instrumente foarte utile in deschiderea apetitului pentru lectura. Pentru a ilustra acest fapt, iata trei filme bazate pe carti clasice, de vazut in familie.

Cand spun carti clasice, ma refer la romanele secolelor trecute, la cele care au un limbaj invechit, greu de descifrat chiar si pentru adulti, uneori. Sunt carti care inca fac parte din lectura obligatorie pentru cultura generala, dar care necesita un dictionar de arhaisme pentru a fi parcurse.

Nu ma intelege gresit. Ador cartile clasice si ma bucur de fiecare data cand am ocazia sa visez la rochii din epoca victoriana, baluri si gentlemeni britanici. Ce sa zic? Am „devorat” romanele lui Jane Austen.

Cu toate acestea, cum am mentionat deja, acest gen de carti devine din ce in ce mai greu de parcurs.

Daca vrei ca micutul tau sa prinda gustul vremurilor de alta data, prezentate in carti, poti incepe prin a i le arata in filme. Apoi, incetul cu incetul, puteti „ataca” si romanele. Iata 3 propuneri:

  • Mandrie si Prejudecata (2005)

Daca tot am vorbit de Jane Austen, voi continua in aceeasi nota. Mandrie si Prejudecata este unul dintre cele mai cunoscute romane ale ei. Desi a avut parte de numeroase adaptari, varianta din 2005 mi se pare de o delicatete aparte.

Este povestea unei familii britanice, in care cinci surori se confrunta cu moravurile vremurilor, legate de casatorie, valori si prejudecati. Este interesant de observat ce obiceiuri erau in acele vremuri, atat in ceea ce priveste modul in care femeile erau curtate, cat si dansurile si imbracamintea, conversatiile si dilemele.

  • Oliver! (1968)

Nici nu stiu de unde sa incep: este un musical, este plin de copii si ii va tine pe spectatori cu sufletul la gura! Ah, si, bineinteles, este filmul bazat pe cartea binecunoscutului autor, Charles Dickens – Oliver Twist. In film, povestea originala primeste un plus de optimism si veselie (lucruri care nu ii prea stateau in fire lui Dickens), datorate atat personajelor memorabile, cat si cantecelor si numerelor de dans.

Oliver Twist este un baietel ce creste chinuit, intr-un orfelinat. Nu primeste suficienta mancare, munceste intr-un atelier toata ziua, iar ingrijitorii sai se poarta josnic cu el. Cum scapa din aceasta situatie, te las pe tine sa afli.

https://www.youtube.com/watch?v=cw_ETnxuBys

  • Aventurile lui Huck Finn (1993)

Daca ai vazut seria de filme Stapanul Inelelor, atunci vei avea o surpriza placuta. Actorul care l-a jucat pe Frodo, Elijah Wood, interpreteaza rolul indragitului vagabond, Huckleberry Finn, imaginat de scriitorul american Mark Twain.

Filmul realizat de Disney acopera cam trei sferturi din cartea originala si prezinta, in stilul emotionant care caracterizeaza productiile Disney, prietenia dintre Huckleberry Finn si sclavul Jim, care calatoresc impreuna pe raul Mississippi. O multime de aventuri ii asteapta!

Ce alte filme bazate pe carti clasice ti-au mai placut? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s