3 experimente cu gheata instant

Ai vazut vreodata apa inghetand instant? Am aflat ca e posibil sa faci apa sa inghete in cateva secunde, chiar sub ochii tai, si iti propunem trei experimente cu gheata instant care te vor uimi si pe tine, nu doar pe copilul tau.

Pe noi ne-au dus cu gandul la doua personaje de animatie care puteau transforma totul in gheata: Elsa din Regatul de Gheata si Frozone din Incredibilii. Credem ca le-am aflat secretul.

Pregateste materialele:

  • 4 sau multe sticle de apa purificata imbuteliata
  • Gheata
  • Un pahar
  • Un castron
  • Loc in congelator 🙂

Seteaza temperatura congelatorului la -24 de grade Celsius si pune sticlele cu apa culcate pentru doua ore si jumatate, doua ore si 45 de minute. Timpul ideal de tinut la congelator poate varia in functie de marca de apa purificata. Pentru a afla timpul ideal verifica sticlele dupa o ora de stat la congelator si vezi daca a inghetat vreuna. Daca sunt neinghetate mai lasa-le in congelator, dar verifica-le din 15 in 15 minute, pana ingheata prima sticla. Scoate-le apoi si pe celelalte cu grija, manevrandu-le cu foarte mare atentie, fara sa le misti brusc.

Apa din sticle ar trebui sa fie transparenta, neinghetata. De fapt, temperatura apei din sticle este sub temperatura de inghet, dar apa nu a inghetat pentru ca nu are nicio impuritate care sa declanseze procesul de inghet.

Iti propunem trei modalitati in care poti experimenta gheata instant cu ajutorul apei purificate, dupa ce ai tinut-o la congelator.

Gheata in sticla

gheata-instant-1

Tine sticla cu apa purificata intr-o mana si da-i cu cealalta un bobarnac puternic. Vei vedea cum apa din sticla ingheata instant intr-un mod fascinant.

Constructie din gheata

gheata-instant-3

Pune cateva cuburi de gheata intr-un castron si toarna apoi incet peste cuburi apa purificata din sticla tinuta la congelator. Apa va ingheta instant si te poti chiar juca cu ea, facand diverse turnulete din gheata.

Gheata in pahar

gheata-instant-2

Toarna cat poti de incet apa purificata intr-un pahar curat, iar apoi pune un cub de gheata in pahar. Gheata se va “imprastia” in tot paharul, oferindu-ti un spectacol uimitor.

Daca vrei sa vezi procesul pas cu pas poti urmari filmuletul de mai jos:

Iti propunem si alte experimente asemenatoare: 

Creeaza un fulg de cristal

Picteaza cu gheata

Meduza din sticla

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s