20.000 de copii din familii vulnerabile vor primi „Punguța cu două cărți”

Asociația OvidiuRo și Kaufland România lansează cea de-a treia ediție a proiectului „Punguța cu două cărți”, care încurajează lectura începând de la naștere.

La fel ca în edițiile precedente, proiectul urmează să fie implementat la nivel național în cele mai sărace comunități rurale și urbane, acolo unde ambasadori ai lecturii își doresc să susțină proiectul pe bază de voluntariat.

La această ediție, 20.000 de Punguțe vor ajunge la copii din medii defavorizate, obiectivul fiind ca și aceștia să beneficieze de stimulare cognitivă încă de la vârste foarte mici.

Pentru acest proiect, Asociația OvidiuRo încurajează înscrierea cât mai multor profesori, bibliotecari, asistenți sociali, asistenți medicali comunitari etc. care vor să devină ambasadori ai lecturii pentru copiii de 0-3 ani din familii defavorizate.

În cadrul acestei ediții va fi organizată și o campanie de informare a tuturor primăriilor din România privind importanța educației timpurii și a cititului de la cele mai mici vârste.

„Punguța cu două cărți este unul dintre proiectele la care ținem cel mai mult pentru că ambasadorii lecturii au șansa să discute cu fiecare familie în parte și să explice importanța lecturii încă de la vârste foarte mici, a mersului la grădiniță și a cititului ca activitate de familie. Intervenția directă în comunități defavorizate prin acest pachet de lectură înseamnă de cele mai multe ori o șansă la educație a unui copil și o perspectivă nouă pentru o familie aflată în dificultate,” a menționat Maria Gheorghiu, președinte Asociația OvidiuRo.

Anul acesta, pachetul va ajunge la 20.000 de copii de 0-3 ani din familii defavorizate, care vor primi pentru acasă câte două cărți ilustrate, adecvate vârstei antepreșcolare, iar părinții vor fi informați despre importanța educației timpurii, a frecventării grădiniței de către copii și a cititului alături de aceștia.

„Educația timpurie pune bazele unei colaborări îndeaproape între părinte, copil și unitatea de învățământ, fie că vorbim de creșă, grădiniță sau școală și ajută în formarea unei rutine sănătoase pentru dezvoltarea oricărui copil. Intervenția în teritoriu pe care Asociația OvidiuRo o face alături de partenerii săi, companii private și voluntari deopotrivă, prin distribuția de cărți și îndemn la lectură în familie, contribuie la o schimbare sistemică pe care sperăm să o vedem în anii următori, o dată cu noua generație de cititori,” a subliniat Radu Szekely, consilier al Ministrului Educației.

2.000 de ambasadori ai lecturii vor participa la sesiunile de formare centrate pe literație susținute de formatorii OvidiuRo, vor organiza sesiuni de lectură pentru copii și vor primi cărți pe care să le folosească în activitățile de lectură pe care le vor organiza pentru aceștia.

Prin implicarea civică activă, atât a companiilor cât și a organizațiilor neguvernamentale, copiii din medii defavorizate primesc șanse reale pentru un viitor mai bun, în care pot rupe cercul sărăciei, iar educația are un rol primordial.

Mai multe detalii se găsesc pe site-ul Asociației OvidiuRo.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s