10 sfaturi pentru temele copiilor

Cum iti poti ajuta copilul sa isi faca temele, fara a interveni peste sarcinile sale? Iata 10 sfaturi care te vor ajuta sa iti sustii micutul de la distanta.

Copiii au mai mult succes la scoala atunci cand parintii se intereseaza de activitatile lor – iar asta include si temele. Dar asta nu inseamna sa ii faci tu exercitiile pentru acasa.

Iti poti ajuta copilul in multe alte moduri, prin care ii poti arata cum sa invete si sa se organizeze, cum sa rezolve o problema complicata si (un lucru adesea uitat) cum sa ia o pauza.

  • Cunoaste-i profesorii – Este important sa stii ce asteptari au profesorii sau invatatoarea. Participa la sedinte si vorbeste cu ei. Intreaba-i despre ce presupun temele pentru acasa, sistemul de notare si implicarea ta.
  • Organizeaza un spatiu de invatare prietenos – Asigura-te ca micutul tau are un spatiu bine luminat, in care isi pot face temele. Acolo, ar trebui sa se regaseasca toate rechizitele necesare – creioane si pixuri, lipici, culori etc.
  • Stabileste un program de invatare – Este bine sa creezi un ritual, un obicei. Gandeste-te cand este cel mai bine pentru copilul tau sa isi faca temele. In plus, ia in considerare si faptul ca, daca vine de la scoala sau de la o activitate extrascolara, va avea nevoie de o mica pauza inainte de teme.
  • Ajuta-ti copilul sa isi faca un plan – In zilele in care micutul tau pare sa aiba foarte multe teme, incurajeaza-l sa isi imparta volumul de munca in mai multe bucati, cu scurte pauze intre.
  • Evita distragerile – Asta inseamna fara televizor, muzica zgomotoasa, calculator sau telefoane.
  • Lasa-ti copilul sa isi faca singur temele – Chiar daca face greseli, asa invata. Ii poti oferi sugestii, explicatii sau o directie in care sa porneasca, dar nu ii rezolva tu exercitiile.
  • Motiveaza si monitorizeaza – Intreaba-ti copilul despre sarcinile si proiectele sale. Incurajeaza-l si verifica temele odata ce le-a terminat. Fii disponibil(a) pentru eventualele nelamuriri.
  • Fii un bun exemplu – Daca micutul tau te vede citind, va fi mai inclinat sa faca si el la fel. Asa ca, in timp ce copilul isi face temele, poti petrece timp in camera sa citind o carte sau rezolvand un proiect propriu.
  • Apreciaza-i munca si efortul – Orice s-ar intampla dupa teme, tu stii ca micutul tau a muncit mult si a facut ce a putut. Arata-i si lui asta.
  • Daca sunt probleme constante intr-un domeniu, cauta ajutor – Vorbeste mai intai cu invatatoarea sau profesorii copilului. Are probleme la o materie? Cum poate fi ajutat?

Copilul tau cum se descurca la teme? Tu cum il sustii?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s