Ca părinți, transmitem copiilor noștri mai mult decât gene. Copiii sunt precum buretele, absorb tot ceea ce văd și aud, preiau comportamente și obiceiuri. Atât bune, cât și pe cele total nepotrivite. Mare grijă, așadar, la modul în care vorbim, în care acționăm sau reacționam în diferite situații. Este important să le arătăm copiilor noștri cât de mult îi iubim și câtă grijă le purtăm, împărtășindu-le sfaturi bune, care să-i însoțească în permanență și să le fie pavăză ori de câte ori au nevoie, mai ales în problemele ce țin de sănătate. Care ar fi direcțiile în care ar trebui Să insistăm, pe care copiii noștri ar trebui să pună preț, pentru a avea o imunitate de fier, un organism pregătit să înfrunte virozele, efortul susținut, schimbările bruște de temperatură? Iată-le pe cele mai importante:
1. Pregătiți mâncare colorată și diversificată
Consumul de alimente de diferite culori nu este doar distractiv, ci are și beneficii pentru sănătate. Ajutați-i pe copii să înțeleagă valoarea nutritivă a includerii unui curcubeu de alimente în dietă. Fructele și legumele, chiar și cele care nu le fac cu ochiul, au rolul lor bine stabilit în întărirea organismului, astfel că nu trebuie să renunțam în a-i încuraja să le consume și chiar să le îndrăgească, ascunzându-le în diferite preparate atrăgător și delicios prezentate. Dacă noi, adulții, vom continua să le mâncăm, să le punem zi de zi pe masă, să le avem drept gustări sănătoase, este imposibil ca micuții noștri să nu se molipsească și ei si să nu adopte acest obicei.
2. Nu săriți peste micul dejun
Respectarea meselor principale, dar și a gustărilor reprezintă un proces ce merită atenția noastră. Un program bine stabilit poate crea în mintea copiilor o rutină bună, ce evidențiază importanța meselor și mai cu seamă a micului dejun, care are forța de a ne menține activi și energici. În felul acesta, copiii vor prelua bunul obicei și-l vor perpetua atunci când vor deveni adulți și părinți la rândul lor. Explicați-le că un mic dejun sănătos:
• menține creierul activ;
• le oferă energie;
• îi ajută să se mențină puternici;
• ține la distanță bolile cronice.
Medical School din Harvard confirmă că lipsa micului dejun se corelează cu riscul de patru ori mai mare de obezitate. De altfel, și conținutul ridicat de fibre, în cadrul unui mic dejun bogat în cereale, poate ajuta la reducerea riscului de diabet și apariția bolilor de inimă.
3. Activitatea fizică, vitală pentru sănătatea noastră și a copiilor
Nu toți copiii iubesc sportul. Însă, dacă noi, părinții, continuăm să facem plimbări lungi, exerciții simple de gimnastică, mergem cu bicicleta, cu rolele sau pur și simplu, alergăm în parc, cu siguranță vor dori și ei să ni se alăture, mai ales dacă toate acțiunile noastre sunt făcute cu bucurie si cu zâmbetul pe buze.
Dacă cel mic nu a reușit să-și găsească sportul preferat, încurajați-l să încerce tot felul de activități. Fiți alături de el, nu numai cu vorba, ci și cu fapta. Expuneți-l la o serie de activități fizice, cum ar fi înotul, fotbal, baschet, scrima sau gimnastica. Este imposibil să nu apară una care să-i fure inima.
Activitatea fizică obișnuită, de cel puțin trei ore pe zi, oferă copiilor cea mai bună apărare împotriva infecțiilor precum răceala și gripa, spune cercetătorul Thomas J. Cieslak, de la Universitatea Brock din Ontario, Canada, într-un studiu apărut în Journal of Applied Physiology.
De asemenea, studiile arată că exercițiile fizice moderate sporesc imunitatea și reduc rata infecțiilor respiratorii superioare.
4. Nu lânceziți toată ziua pe canapea!
Cu cât veți sta mai mult pe canapea, în fața televizorului, fără să întreprindeți ceva concret și bun pentru mintea și trupul nostru, cu atât copiii vor avea tendința de a vă imita. Copiii care se uită la televizor mai mult de o oră, două, pe zi, sustine Clinica Mayo, prezintă un risc mai mare de a avea o serie de probleme de sănătate, inclusiv:
• scăderea performanţelor la şcoală
• dificultăți de comportament, inclusiv probleme emoționale și sociale și tulburări de atenție
• obezitatea sau supraponderalitatea
• somn neregulat si neodihnitor, agitat, adorm greu
• mai puțin timp pentru joacă
5. Citiți în fiecare zi
Dezvoltarea unor abilități puternice de citire este o componentă esențială a succesului copiilor noștri și a adulților ce vor avea să devină. Lectura dezvoltă imaginația, ajută la construirea stimei de sine, consolidează relațiile interumane, clădește, cu alte cuvinte, succesul în viață. Cleveland Clinic sugerează, de asemenea, că lectura zilnică pentru copii poate începe încă de la vârsta de 6 luni.
Este important să alegem cărți atrăgătoare, cu povești amuzante sau emoționante, care să-i bine dispună, adecvate vârstei, astfel încât să vadă lectura mai degrabă ca un răsfăț decât o corvoadă. Iar noi putem fi cel mai bun exemplu: așadar, să citim zi de zi și, odată cu creșterea copiilor, să ajungem să ne povestim unii altora ideile pe care le-am reținut din lectura parcursă.
6. Beți apă, ceaiuri, nu sucuri acidulate
Orice am face, nu putem schimba asta: apa este sănătoasă, băuturile carbogazoase sunt nesănătoase.
Chiar dacă copiii nu înțeleg toate motivele pentru care prea mult zahăr este rău pentru ei, îi putem ajuta să le inlocuiasca cu variante delicioase, mult mai sănătoase.
Conform American Heart Association (AHA)Trusted Source, zahărul din băuturile răcoritoare nu oferă nutrienți. Mai mult, adaugă calorii care pot duce la probleme de greutate. Apa, pe de altă parte, este o resursă vitală, fără de care oamenii nu pot trăi.
7. Citiți etichetele de pe produsele alimentare
Produsele de pe raft sunt îmbietoare, însă nu trebuie să ne facă cu ochiul decât acele produse care conțin ingredinte sănătoase. Învătați-i pe copii să se uite pe etichete când cumpăra un produs.
Concentrați-vă pe câteva părți cheie ale etichetei, cum ar fi cantitatea pe porție de:
• calorii
• grăsimi saturate și grăsimi trans
• grame de zahăr
8. Bucurați-vă de mese în familie
Potrivit University of Florida, cercetările au arătat că luarea mesei în familie înseamnă că:
• legăturile familiale devin mai puternice
• copiii sunt mai bine adaptați
• toată lumea consumă mâncare mai hrănitoare
• limitam riscul ca cei mici, dar și noi, adulții, să devenim obezi sau supraponderali
9. Fiți pozitiv, petreceți timp cu prietenii
Prieteniile sunt foarte importante pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor de vârstă școlară, potrivit cercetărilor publicate de Clinical Child and Family Psychology ReviewTrusted Source.
Jocul cu prietenii îi învață pe copii abilități sociale valoroase, comunicarea, cooperarea și rezolvarea problemelor. A avea prieteni le poate influența pozitiv și performanța la școală. Așadar, încurajați-i să dezvolte prietenii. Le va stimula abilități pe care le pot folosi în anii următori. Ajutați-i să nu se dea bătuți, atunci când se confruntă cu eșecuri, subliniind ideea de a încerca mereu să rămână pozitivi.
Ajutați copiii să-și dezvolte o stimă de sine sănătoasă și o mentalitate pozitivă, învățându-i sa fie iubitori, prietenoși, indiferent de provocările pe care le întâmpină.
10. Folositi suplimente din ingrediente naturale, ce au la baza dovezi clinice!
Există multe suplimente ce au la bază ingrediente naturale, care pot ajuta cu adevărat sistemul imunitar. Asigurați-vă însă, că alegeți cu înțelepciune! O opțiune excelentă este Imunicor capsule sau Imunicor Kids, suspensie orală cu aromă de fructe de pădure. Aceste suplimente alimentare sunt bazate pe cercetări clinice. Conțin postbioticul EpiCor, un ingredient de nouă generație, studiat clinic, recomandat pentru a sprijini sistemul imunitar și a ameliora simptomele de răceală și gripă la copii peste 3 ani, adolescenți și adulți. Profilul complex al biocomponentelor sale include o combinație unică de polizaharide, proteine și peptide, polifenoli, vitamine, aminoacizi, antioxidanți și beta-glucani. Copiii vor fi bine dispusi si gata oricat de joaca!
Așadar, nu lăsați ca organismul să fie doborât de stres, răceli și oboseală. Întăriți-vă organismul apelând la suplimente care și-au dovedit eficiența în timp, și care au puterea de a vă susține organismul. Și copiii trebuie obișnuiți în a lua vitamine care să-i ajute să treacă cu bine peste răceli sau perioade de efort susținut.