10 curiozitati despre bebelusi

10 curiozitati despre bebelusi

Pe langa faptul ca sunt fiinte absolut adorabile, care ne dau complet viata peste cap, bebelusii sunt fascinanti din multe puncte de vedere, unele uimitoare, altele chiar ciudate. La Parinti de Pici, iti prezentam 10 curiozitati despre bebelusi.

Mamica Georgiana, chiar daca are o fetita care a cam trecut de perioada de „bebelusie”, este in continuare fascinata de modul in care bebelusii cresc si se dezvolta. Asa ca, a strans 10 curiozitati despre bebelusi, pe care ni le impartaseste si noua aici.

  1. Genunchii bebelusilor nu au rotula – la nou-nascuti, rotula e mai degraba un mugure cartilaginos in primele luni, si abia spre 3-4 ani se osifica.
  2. Bebelusii au circa 100 de oase in plus fata de noi, adultii, pentru ca multe din oasele lor sunt separate si se unesc in primii 2-3 ani, pe masura ce piticii cresc.
  3. In primul an, cei mici cresc cel mai mult, ajungand sa-si tripleze chiar greutatea de la nastere. Imagineaza-ti ca daca am continua sa crestem in ritmul din primul an, am ajunge cu totii sa avem, la maturitate, peste 50 de metri in inaltime.
  4. Si creierul creste foarte mult, dublandu-se chiar inainte ca cel mic sa implineasca 1 an – cand ajunge sa aiba 60% din marimea creierului unui adult.
  5. Bebelusii au auzul foarte bine dezvoltat, inca de la nastere.
  6. Totusi, le este dificil sa deosebeasca anumite sunete atunci cand e mult zgomot in jurul lor, iar asta pentru ca ei percep simultan toate sunetele pe care le aud.
  7. La bebelusi, vazul e destul de slab dezvoltat la nastere si nou-nascutii nu pot distinge lucrurile aflate la distante mai mari de 20 de centimetri.
  8. Simtul gustului la bebelusi este foarte dezvoltat.
  9. Bebelusii au in jur de 10 mii de papile gustative, mult mai multe decat un adult.
  10. Cei mici nu pot simti gustul sarat decat dupa primele 4-5 luni.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s